Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Лечение на рани

Безплатна консултация?

Нашите специалисти от Celluma са висококвалифицирани и готови да отговорят на всеки Ваш въпрос

Ускоряване на заздравяването на рани

Със скоростта на светлината

"Използвах Celluma и забелязах значително намаляване на времето необходимо за заздравяване на лицето ми"
“Десет седмици след операцията, дясното ми ухо се излекува значително по-рано и вече е напълно излекувано”
“Моите пациенти се радват на значително намаляване на възпалението и синините, в резултат на използването на Celluma ”

Подарете си чистата кожа, която заслужавате

Светлинната терапия Celluma е уникално сертифицирана за лечение на кожни рани

В оригинални изследвания, проведени в известния лазерен институт Бекман към Калифорнийския университет, беше клинично доказано, че Celluma ускорява скоростта на затваряне на рани и се равнява или превъзхожда студения лазер с подобни оптични параметри.

Celluma има медицинска маркировка CE в Европа за всички показания на FDA и за дерматологично заздравяване на рани като медицинско изделие от клас 11А в Европейския съюз. LED терапията с Celluma е идеална за използване след хирургични процедури за подобряване на заздравяването на разрези или незаздравяващи рани. LED терапията с Celluma може да помогне за намаляване на времето за престой на пациента и за борба с инфекциите, като същевременно повишава цялостното удовлетворение на пациента.

Доказано е, че светлинната терапия ускорява възстановяването на тъканите, намалява размера на раната, ускорява нейното затваряне и има други благоприятни ефекти. Доказано е, че тези механизми подпомагат заздравяването на кожните рани и намаляват болката, свързана с процеса на заздравяване. Celluma е предназначен за заздравяване на дермални рани и се отнася за лечение на повърхностни рани, които съществуват на външните 2 мм от кожата, включително нормално, остро следоперативно и хронично заздравяване на рани, включително, но не само, диабетни язви

Революционното изследване на терапията с ниско ниво на светлината (LLLT), известна още като LED терапия, е проведено от Центъра за космически полети “Маршал” на НАСА от загриженост за астронавтите, които могат да се наранят или разболеят по време на продължителен полет в космоса. В отговор на този риск за здравето НАСА разработва технологията на светодиодите (LED), която обещава да достави светлинна енергия дълбоко в тялото, за да насърчи заздравяването на рани и растежа на човешките тъкани. Терапевтичните ползи от LLLT са доказани в хиляди клинични проучвания, статии и рецензирана литература, които показват, че механизмът на действие е клетъчно поглъщане на фотони (светлинна енергия) и повишено производство на аденозинтрифосфат (АТФ) – форма на енергия, използвана от клетките за подхранване на клетъчната активност. Полученият АТФ се използва за захранване на метаболитните процеси, които включват синтез на ДНК, РНК и протеини и ензими, необходими за възстановяване или регенериране на клетките.

Доказано е, че терапията с ниско ниво на светлина съкращава времето за възстановяване на пациента, като същевременно намалява дискомфорта и подобрява общите резултати. Тя е идеална след всяка аблативна процедура и преди и след операция поради следните причини:

  • Доказано е, че фототерапията ускорява възстановяването на тъканите, намалява размера на раната, ускорява отшумяването на еритема, ускорява затварянето на раната и предотвратява дехисценцията¹.
  • Фототерапията преди операция може да намали честотата на хипертрофичните белези и келоидите ².
  • Продължаващо следоперативно фотоподмладяване² (активиране на фибробластите за производство на колаген и еластин, стимулиране на кератиноцитите, които произвеждат кератин, за да придадат структурна твърдост на кожата).
  • Предотвратяване на поствъзпалителна хиперпигментация².
  • Активирането на мастоцитите, макрофагите и неутрофилите може да намали възпалението и да предпази от инфекции.
  • Фототерапията е антибактериална. Наличието на бактерии P acne може да доведе до следоперативни инфекции, особено при операции на рамото. Използването на професионална LED светлинна терапия преди операция може да намали наличието на тези бактерии

 

 

 

 

 

 

Проучвания върху заздравяването на рани

Съществуват стотици проучвания, в които подробно са описани ползите от терапията с LED светлина и нейното положително въздействие върху заздравяването на рани, включително изгаряния, хирургически разрези и диабетни язви. По-долу е представен откъс и обобщение на фотобиомодулационната терапия за лечение на рани: Ефективен, неинвазивен, фототехнически подход³. Adv Skin Wound Care. (2019) на Светлинна терапия за заздравяване на рани.

Обща цел: Предоставяне на основна информация и проучване на доказателствата за терапевтичната употреба на лечение със светлинна енергия за заздравяване на рани.

Целева група: Това обучение е насочено към лекари, лекарски асистенти, медицински сестри с интерес към грижата за кожата и раните.

Резюме: Предоставяне на основна информация и проучване на доказателствата за терапевтичната употреба на лечение със светлинна енергия за заздравяване на рани. В PubMed бяха потърсени научни статии, публикувани през последните 5 години, като бяха използвани термините за търсене “фотобиомодулационна терапия” и “нискочестотна лазерна терапия”, а тези термини бяха комбинирани с “рана”, като беше използван филтър “човешки вид”. При това търсене бяха намерени 218 статии за фотобиомодулационна терапия или нискочестотна лазерна терапия и рана. От тях само статии за лечение на рани in vivo със светлинни процедури бяха специално включени в този преглед (n = 11). Ефектът на лечението на рани с нискодозови лазерни терапии е описан за първи път преди повече от 50 години. Изглежда, че различни дози, вариращи от 0,1 до 10 J/cm, и дължини на вълната от 405 до 1000 nm предлагат терапевтични ползи за широк спектър от хронични рани. Използвани са различни източници на светлинна енергия – от светодиоди до лазери, които имат специфични предимства и ограничения. В прегледаните проучвания липсва консенсус по отношение на стандартизираните параметри на лечението, като дължина на вълната, доза и терапевтични резултати, което не позволява директно сравнение и препоръка за клиничен протокол. Експертното мнение е предложено въз основа на текущи научни изследвания и докладвана литература. Неинвазивните, икономични и многофункционални светлинни устройства са привлекателен инструмент за лечение на рани. Въпреки това в общността за лечение на рани съществува спешна необходимост от разработване на оптимални клинични протоколи за употреба въз основа на добре планирани, строги клинични проучвания.

В проучване от 2014 г., проведено в Института Beckman LASER на Калифорнийския университет, озаглавено ” Сравнение на лазерни и диодни източници за ускоряване на ин витро заздравяването на рани с нискочестотна светлинна терапия , Celluma се сравнява благоприятно с нискочестотен лазер за затваряне на рани. Ето резюмето:

Доказано е, че терапията с ниско ниво на светлина подобрява заздравяването на рани in vitro. Липсват обаче ясно определени параметри на различните светлинни източници за тази терапия. Целта на това проучване е: (1) да се определи дали тестваните дължини на вълните са ефективни за заздравяване на рани in vitro и (2) да се сравнят лазер и светодиоден източник (LED) със сходни дължини на вълните. Ние показваме, че четирите дължини на вълната, доставяни от лазер или LED масив, подобряват заздравяването на рани in vitro в клетки A549, U2OS и PtK2. Засиленото заздравяване на рани се осъществява чрез повишена миграция на клетките, както е демонстрирано чрез тестове за рани от драскотини и transwell. Клетъчната пролиферация е тествана с помощта на (3-(4,5-диметилтиазол-2-ил)-5-(3-кар-боксиметоксифенил)-2-(4-сулфофенил)-2Н-тетразолиев) (MTS) тест и като цяло не участва в процеса на заздравяване на рани. Установено е, че лазерните и светодиодните източници са сравними при прилагане на еднакви дози светлина. Измереният биологичен отговор е подобен в повечето случаи. Стигнахме до заключението, че лазерът с дължина на вълната 652 (5,57 mW∕cm2, 10,02 J∕cm2) и 806 nm (1,30 mW∕cm2, 2,334 J∕cm2) (пълна ширина на честотната лента 5 nm) и светодиодът с дължина на вълната 637 (5.57 mW∕cm2, 10,02 J∕cm2) и 901 nm (1,30 mW∕cm2, 2,334 J∕cm2) (пълна ширина на честотната лента 17 и 69 nm) предизвикват сравними нива на клетъчна миграция и затваряне на раната.

Препратки:

1. Ефектитена LED емисиите върху възстановяването на стернотомичния разрез след миокардна реваскуларизация: рандомизирано двойно-сляпо проследяващо проучване

2. Светлинни диоди (LED) в дерматологията. Д. Бароле, д-р 2008 г.

3.Ефективен, неинвазивен, фототехнически подход.

Бъдещето на

светлинната терапия

Доказано е, че светлинната терапия е изключително полезна и ще продължи да играе огромна роля в бъдещето на медицината за лечението на много състояния, включително заздравяването на рани.

Каним ви да прочетете няколко от публикуваните проучвания, за да се запознаете с това, което предстои.

“Може би не е далеч денят, в който повечето домове ще имат източник на светлина (най-вероятно LED устройство), който ще се използва за болки, страдания, порязвания, натъртвания, стави и който може да се прилага и върху косата и дори транскраниално върху мозъка.1!”

РЕФЕРЕНЦИЯ:

1 Хасми, Османи и др. Ролята на нискочестотната лазерна терапия в неврорехабилитацията.

Would healing

Wound healing results

studies

Studies wound healing

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас