Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Стимулиране на растежа на косата у дома

Ако сте един от 35-те милиона мъже и 21 милиона жени, които страдат от някаква форма на косопад, знаете, че възможностите за лечение са ограничени до добавки и шампоани в малко по-евтината част на спектъра и до скъпи и отнемащи време хирургически процедури в другата част.

Отчасти благодарение на свързания със COVID косопад, темата за изтъняването на косата стана много по-популярна през последните няколко години. Както мъжете, така и жените изглежда не се притесняват да обсъждат открито този общ проблем, който може да повлияе на самочувствието и увереността.

И за съжаление, косопадът при жените до голяма степен се пренебрегва! Много по-често се срещат възможности за лечение на растежа на косата при мъжете,отколкото при жените, които са ограничени основно до шампоани за сгъстяване и добавки с колаген.

Косопадът засяга мъжете и жените

Независимо дали става въпрос за мъж или жена, изтъняването на косата може да повлияе не само на външния вид, но и на самочувствието и психическото здраве. То може да бъде и признак, че нещо не е съвсем наред със здравето ви. Тъй като през последните години телата ни произвеждат по-малко колаген, качеството на косата също има тенденция да се влошава с възрастта. Съществуват обаче и други фактори, които могат да допринесат за косопада.

Причини за косопад

Често срещани причини за изтъняване на косата са хранителни дефицити, неправилен начин на живот, заболявания на храносмилателната система, странични ефекти на някои лекарства, хормонални промени, генетика, агресивни химикали ползвани при стилист за боядистване , къдрене и т.н., фактори на околната среда, заболявания на скалпа и/или кожата, стрес или други медицински състояния. Въпреки че има някои бързи решения при изтъняване на косата, като например удължаване на косата, перуки, химическо третиране и локални средства, тези варианти могат да се окажат скъпи, да отнемат много време и понякога да доведат до още по-голямо увреждане на косата.

По принцип при косопад се губи косата, но не се губи истинският космен фоликул, който помага за закрепването на косата към скалпа. Всеки космен фоликул съдържа в основата си луковица, която съдържа папила и матрица и оттам започва процесът на растеж на косата.

Косата се състои от протеин, наречен кератин, който изгражда косменото стъбло. Когато всички тези части от пъзела на косата не функционират оптимално, идеалният растеж на косата просто не е в среда, в която може да се развива.

Етапи на растежа на косата

Предлагаме ви кратък урок за трите основни етапа на растеж на косата. Първият етап е така нареченият анагенен етап, който е активният етап на растеж. Този етап може да продължи от 2 до 7 години. Вторият етап е известен като катаген или преходна фаза на растежа на косата. Приблизително 3 % от всички косми се намират в този етап във всеки един момент.  Третият етап е известен като телоген или фаза на покой. Обикновено от 6 до 8 % от всички косми са в този етап, който обикновено продължава около 100 дни.

Терапия с червена светлина за растеж на косата

Терапията с червена светлина, известна още като терапия с ниско ниво на светлина (LLLT) или фотобиомодулация, е доказано ефективно и безопасно лечение на косопад, стареене на кожата и различни болкови състояния. Тя подобрява растежа на косата, като насочва и стимулира биохимичните процеси в скалпа и космения фоликул. Смята се, че чрез фотобиомодулацията червената светлинна енергия, излъчвана от устройствата за нискочестотна светлинна терапия (LLLT), може да насърчи растежа на косата, като ускори митозата на кератиноцитите и фибробластите, потисне азотния оксид и намали възпалението. (1-4)

Процедури в кабинета или вкъщи

Терапията с червена светлина за растеж на косата може да се приложи в клинична обстановка или да се закупи устройство за домашна терапия с червена светлина, специално разработено и одобрено от FDA за предотвратяване и възстановяване на изтъняването на косата. Удобството на тази опция позволява на потребителите да завършат лечението в удобството на собствения си дом, без да се налагат повторни посещения в кабинета. Освен това тя е неинвазивна, нетоксична и безболезнена.

Какво казват изследванията за терапията с червена светлина за растеж на косата

Няколко проучвания са изследвали използването на терапията с червена светлина за растеж на косата, включително как тя въздейства върху скалпа и космените фоликули. В статия, публикувана през февруари 2014 г., озаглавена “Low-level Light Therapy (LLLT) for Treatment of Hair Loss”, се казва: “LLLT е открита случайно през 60-те години на миналия век, когато на мишки, облъчени с червен лазер с ниска сила на светене, израства коса. Оттогава LLLT е показала обещаващи резултати при състояния от заздравяване на рани до възстановяване след инсулт, от лечение на мускулно-скелетни болки до превенция на мукозит. Бавно се натрупват данни за животни и хора, които подкрепят LLLT за растежа на косата (таблица 1). Изглежда, че LLLT подобрява различни видове алопеции без белези – АГА, АА и алопеция, предизвикана от химиотерапия. Въз основа на проучванията, демонстриращи ефекта на LLLT за насърчаване на преживяемостта на трансплантатите, може да се предположи още, че тя има потенциал да се използва в непосредствения период след операцията за трансплантация на коса, за да улесни процеса на заздравяване и да подобри жизнеспособността и по-ранния растеж на трансплантатите [60,61]. Макар че механизмите все още са в процес на изясняване, LLLT може да увеличи броя на анагенните косми чрез освобождаване на NO от CCO чрез фотодисоциация, а LLLT може да намали възпалението при АА. Необходими са обаче още проучвания за оптимизиране на параметрите на лечението и определяне на дългосрочната ефикасност, както и безопасността на новите технологии на LLLT. В повечето проучвания, изследващи ефектите на LLLT върху растежа на косата, са използвани дължини на вълните, които варират от 635 до 650 nm, но към днешна дата нито едно проучване не е сравнявало ефекта на близките до инфрачервената светлина дължини на вълните, като например 810 nm, които имат по-дълбоки проникващи способности, с червената светлина. Освен това са необходими допълнителни проучвания, за да се сравни ефикасността на различни източници на светлина (продължителна срещу импулсна) и методи за доставяне на светлина (лазер срещу светодиод).”

Още изследвания за терапията с червена светлина за растеж на косата

В проучване, публикувано през септември 2021 г., озаглавено “Възможности за лечение на андрогенна алопеция: Ефективност, странични ефекти, съответствие, финансови съображения и етика”, изследователите установяват, че “като цяло литературата предполага, че светлинната терапия е безопасен метод за лечение на АГД при пациенти от мъжки и женски пол, когато се използва самостоятелно или в комбинация с локални/орални терапии. Светлинната терапия има отличен профил на страничните ефекти и няма противопоказания за употреба, въпреки че може да се внимава при прилагането ѝ при пациенти с диспластични лезии по скалпа.”

“Светлинната терапия е идеална за пациенти, които предпочитат неинвазивни варианти, или за тези, които нямат гъвкав график, за да идват в кабинета за редовни процедури. Тези устройства могат да се прилагат самостоятелно у дома и да се контролират от мобилно приложение, което също така да записва ежедневното спазване на изискванията.”

В една обзорна статия, Efficacy of non-surgical treatments for androgenetic alopecia: a systematic review and network meta-analysis (© 2018 European Academy of Dermatology and Venereology), A.K. Гупта и съавтори заявява, че “относителните ефекти показват, че LLLT е по-доброто лечение” при сравняване на терапията с червена светлина с шестте най-често срещани нехирургични възможности за лечение на андрогенна алопеция при мъже и жени, включително дутастерид 0,5 mg, финастерид, 1 mg, миноксидил 2%, миноксидил 5% и богата на тромбоцити плазма (PRP). 

Удостоверенията са от значение

Устройствата за терапия с червена светлина са разрешени от FDA за лечение на косопад при мъже и жени. Тя спомага за разрастване на размера на космените фоликули и предотвратява катагенното развитие на косъма (края на активния растеж на косъма). Съществени изследвания потвърждават способността на светлинната терапия да възстановява косата, загубена поради андрогенна алопеция

Устройствата за коса с червена светлинна терапия могат да бъдат ефективна самостоятелна терапия или допълнителна терапия към медикаменти и локални рецепти за оптимален растеж на косата. Дерматолози и лекари, специализирани в областта на възстановяването на косата, могат да осигурят правилна диагноза и препоръки за лечение. Лицата трябва да се консултират с лекаря си за поставяне на правилна диагноза и за определяне дали терапията с червена светлина е подходяща за тяхната категория косопад.

Възможности за домашна терапия с червена светлина за стимулиране на растежа на косата

Лицата, страдащи от изтъняване на косата, вече могат да се възползват от достъпно устройство за домашна терапия с червена светлина за стимулиране на растежа на косата, което се справя и с фините линии и бръчките, които идват със стареенето на кожата, както и с общите болкови състояния – всичко това в едно устройство!

Устройството за терапия с червена светлина Celluma RESTORE е многофункционално и може да лекува изтъняла коса, да подмладява стареещата кожа, за да намали появата на фини линии и бръчки, да облекчава болките, да предотвратява по-нататъшния косопад и да противодейства на оплешивяването при мъжете и жените, дължащо се на андрогенна алопеция. Освен това е нетоксичен, неинвазивен и безболезнен.

Терапията с червена светлина Celluma RESTORE за растеж на косата е одобрена от FDA за лечение на:

Андрогенна алопеция и стимулиране на растежа на косата при мъже с косопад по класификацията на Норууд-Хамилтън IIa-V и за лечение на Андрогенна алопеция и стимулиране на растежа на косата при жени с косопад по скалата на Лудвиг-Савин I-1 до I-4, II-1, II-2 или фронтален косопад; и при двамата с типове кожа по Фицпатрик I-IV.

Стареене на кожата (бръчки)

Мускулни, ставни и артритни болки, мускулно напрежение и спазми и увеличаване на микроциркулацията

Celluma RESTORE е с общи размери 16″ x 8″ и площ за третиране 14″ x 6″.

КУПЕТЕ СЕГА !

Гледайте урока за позициониране на Celluma RESTORE:

Протокол за стимулиране на растежа на косата

За да постигнете най-добри резултати, използвайте устройството за терапия с червена светлина Celluma RESTORE всеки втори ден в продължение на поне 16 седмици.

Всяка процедура: 30 мин.

Преди употреба се уверете, че косата и скалпът са чисти.

Преди употреба се уверете, че косата и скалпът ви са напълно сухи.

Разделете космените фоликули преди осветяването, за да се разкрият по-добре частите на скалпа, страдащи от косопад.

Снимки преди и след използването на Celluma RESTORE

Разгледайте някои резултати от Celluma RESTORE от реални хора, които са използвали Celluma RESTORE за растеж на косата. Само за 30 минути всеки втори ден тези мъже и жени са видели огромни подобрения. Патентованите свойства на Celluma RESTORE за приемане на форма позволяват тя да бъде разположена плътно върху главата и скалпа за постигане на максимална ефективност.

Отзиви на пациенти за Celluma RESTORE

В анонимно проучване на пациенти, използващи Celluma RESTORE за възстановяване на косата, 9 от 10 съобщават за положителни резултати от подобряването на косата и биха препоръчали устройството на свои приятели. Ето извадка от коментарите на участниците в проучването:

“Лесен е за използване и се забелязва промяна за по-малко от 15 дни”.

“Косата ми изглежда по-гъста и имам повече от нея. Обичам Celluma, това е вторият ми продукт. Удивително е, че Celluma Restore има още 2 настройки. Определено виждам резултати”.

“Видях действителни резултати. Започнах да използвам Celluma Restore, след като загубих 40 % от косата си от това, че имах ковида. Не можех да се справя с косопада си. Опитах  шампоани Nioxin, добавки Viviscal, колаген на прах и дори носех LED шапка, която съпругът ми използва за косопада си. След като носех тази шапка 3-4 дни в седмицата и в продължение на 3 седмици, не видях особена разлика и косата ми продължаваше да пада. Бях толкова обезкуражена от всичко. Тогава взех решението да поръчам Celluma Restore. Взех това решение, защото когато съпругът ми първоначално губеше коса, му сложих Celluma Pro и тя направи чудеса. Затова бях много развълнувана, когато компанията излезе с истинско устройство Celluma, което е предназначено специално за косата. Веднага след първата употреба забелязах, че на следващия ден косопадът ми беше по-малък, след втората употреба намаля още повече, а след третата употреба косопадът спря! Бях зашеметена. Продължих да го използвам 3 дни в седмицата в продължение на няколко месеца. Шест месеца по-късно косата ми беше почти напълно възстановена. Определено много по-добре от другите устройства, които бях изпробвала”.

“Възпалението е спаднало, имам много възстановена коса. Използвам го върху косата си при косопад 2 пъти дневно. Използвам го и за борба със стареенето на лицето си 3-4 пъти седмично”.

“Имах голям косопад един месец след като боледувах от ковида. Забелязах, че косата ми спря да пада след  2 седмици и половина, когато използвах Celluma Restore. Вече изминаха 5 месеца и косата ми изглежда видимо възстановена. Вече не изпитвам притеснение, че скалпът ми е открит. Преди това бях изпробвала само шампоани, които бяха препоръчани, но не действаха”.

“Косата ми е по-лъскава.”

“Използвам 2 пъти дневно всеки ден за фронтална фиброзираща алопеция. Имам възстановена коса, много по-малко зачервяване, възпаление и сърбеж/болка.”

Предимства освен растежа на косата

Както беше споменато по-рано, Celluma RESTORE може да се използва и за лечение на старееща кожа и общи болкови състояния, така че това е като да имате три устройства за терапия с червена светлина в едно! Отново, поради способността си да приема форма, RESTORE може да се увива около ставите за лечение на артрит или да се поставя върху лицето за лечение на фини линии и бръчки. Това наистина е перфектното устройство за зрели хора, които искат да изглеждат и да се чувстват по най-добрия начин.

Свържете се с Celluma

*Отказ от отговорност: Светодиодната светлинна терапия е безопасна и клинично доказано ефективна при редица показания, но индивидуалните резултати могат да варират и няма гаранция за конкретна полза при такива показания.

Референции:

Lubart R, Eichler M, Lavi R, Friedman H, Shainberg A. Нискоенергийното лазерно облъчване насърчава клетъчната редокс активност. Photomed Laser Surg 2005; 23: 3-9.

Eells JT, Wong-Riley MTT, VerHoeve J et al. Mitochondrial signal transduction in accelerated wound and retinal healing by near-infrared light therapy (Митохондриална сигнална трансдукция при ускорено заздравяване на рани и ретина чрез терапия с близка инфрачервена светлина). Mitochondrion 2004; 4: 559-567.

Sakurai Y, Yamaguchi M, Abiko Y. Инхибиращ ефект на нискочестотно лазерно облъчване върху стимулираното от LPS производство на простагландин Е2 и циклооксигеназа-2 в човешки гингивални фибробласти. Eur J Oral Sci 2000; 108: 29-34.

Darwin E, Heyes A, Hirt PA, Wikramanayake TC, Jimenez JJ. Лазерна терапия на ниско ниво за лечение на андрогенна алопеция: преглед. Lasers Med Sci 2017; 33: 425-434.

Сподели:

Съдържание

Пишете ни

LED светлинна терапия за цяло тяло без високата цена на легло

Леглата за светлинна терапия имат присъщи недостатъци – ето защо Celluma не проектира легло за светлинна терапия с LED. Всяко от устройствата за светлинна терапия Celluma СЕРИЯ е създадено с мисъл за науката; т.е. параметрите за ефикасност и безопасност са следвани, за да се осигурят резултати и лесна употреба както от

Научи повече»

Терапия с червена и синя светлина за лечение на акне

Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно заболяване в САЩ, засягащо приблизително 50 милиона американци годишно. А приблизително 85% от страдащите от акне са на възраст между 12 и 24 години. Въпреки това, акнето може да се появи на всеки етап от живота, дори до 30-те и

Научи повече»

НАСА и терапията с червена светлина

Терапията с червена и близка инфрачервена светлина  стана много по-често срещана, тъй като устройствата и възможностите за лечение се развиха.  Първоначално разработена от НАСА за астронавти, които биха могли да се наранят или разболеят по време на дългосрочни космически мисии, терапията с излъчващи светлина диоди (или LED) се използва днес като

Научи повече»

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас