Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Плюсове и минуси на терапията с червена светлина

Ако мислите да инвестирате в устройство за терапия с червена светлина, вероятно имате много въпроси относно характеристиките, възможностите за лечение, цената и ползите за здравето.

Независимо дали сте професионалист, който търси устройство, което да добави разнообразие и ефективност към менюто ви за лечение, или сте домашен потребител, който иска да лекува хронична болка или стареене на кожата, закупуването на устройство за терапия с червена светлина е решение, което не трябва да се взема лекомислено.

Бъдете добре информирани

 В Amazon се предлагат буквално стотици устройства за терапия с червена светлина с различни маркетингови твърдения. Нека разгледаме някои плюсове и минуси на терапията с червена светлина, за да ви помогнем да вземете информирано решение за покупка.

В зависимост от устройството за терапия с червена светлина, което решите да закупите, можете да лекувате здравословни проблеми, включително стареене на кожата, хронична болка, заздравяване на рани, възпаления, косопад и кожа, склонна към акне.

LED терапия с червена светлина и естетични процедури

 Много естетични процедури умишлено създават “травма” на тъканта, за да предизвикат лечебен отговор на част от тялото. Макар че ефективността на тези видове процедури вероятно ще продължи да се усъвършенства, терапията с ниско ниво на светлина е терапевтична по своята същност и се използва за подпомагане на тъканите да се лекуват и възстановяват както след леки, така и след дълбоко аблативни процедури.

Това, което отличава серията Celluma SERIES от устройства за терапия с червена светлина от другите устройства на пазара, е способността ѝ да покрива голяма площ за лечение и да се приспособява плътно към повърхността на кожата за ускорено оздравяване.

Близостта до кожата е ключова

Ключът към ефикасността на терапията с ниско ниво на светлина е близостта на енергийното излъчване до тъканта. Излъчването на светлина точно на повърхността на кожата осигурява оптимално усвояване на енергията, максимален клетъчен ефект и засилени терапевтични ползи за здравето.

Тялото не усвоява ефективно светлинната енергия, когато тя се излъчва само на няколко сантиметра от повърхността на кожата. Така че въпросът не е в това колко енергия доставя устройството… ключът е в това колко енергия е на разположение за усвояване, което значително се подобрява, когато устройството може да се постави по-близо до кожата. 

Безопасността на първо място

Светлинната енергия, доставяна от устройството за терапия с червена LED светлина, е напълно безопасна и не съществува риск от свръхдоза, стига да се използва правилно и да се разберат противопоказанията.  Светлинната терапия на ниско ниво въздейства само върху клетките, които са компрометирани на митохондриално ниво, като предизвиква биохимична реакция, която води до повишена клетъчна активност и клетъчно оздравяване.

Преди да използвате устройство за терапия с червена светлина където и да е по тялото си, трябва да се информирате за безопасността и ефикасността на устройството. Най-добрият показател за ефикасност и безопасност е разрешението на FDA и CE  за дадено устройство.

По-конкретно, важно е да разберете за какви конкретни “индикации за употреба” устройството е било разрешено от FDA и CE.

Такива разрешения изискват от производителя на изделието да представи на Агенцията данни от клинични изследвания и данни за безопасност, за да докаже, че изделието е безопасно и ефективно. В случая на Celluma, той е разрешен от FDA за 10 различни индикации за употреба при лечение на различни кожни, мускулни и ставни заболявания.

Освен това Celluma е одобрен за продажба в Европейския съюз като устройство за заздравяване на кожни рани.

Плюсове на терапията с червена светлина: Лечение против стареене

Терапията с червена светлина има много предимства, но нека започнем с вечната битка да предпазим кожата и тялото си от здравословни проблеми, които възникват с напредването на възрастта. С напредването на годините всички забелязваме как законите на гравитацията сякаш се обръщат срещу нас.

Бързо научаваме урока, че стареенето не се ограничава само до кожата на лицето ни. Независимо дали става въпрос за бръчките под очите, които ни карат да изглеждаме уморени през цялото време, дълбоките линии на смеха около устата или увисналата кожа на шията, рафтовете са пълни с продукти против стареене, които предлагат стягане, укрепване или запълване на тези фини линии и бръчки.

Лечение на болката

За съжаление проблемите, свързани със стареенето, не се ограничават само до кожата и външния вид. Можем да изпитаме и голямо разнообразие от мускулни и ставни проблеми.  Доказано е, че много от тези проблеми реагират добре на медицински процедури с LED червена светлина.

Серията Celluma SERIES от светодиодни апарати, одобрени от FDA, има няколко разрешения за работа с мускули и стави, включително за лечение на артритни болки.

Недостатъци на терапията с червена светлина за борба със стареенето

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Повишено производство на колаген

 

Една от причините за всички тези бръчки, фини линии и болки в ставите се дължи на ниските нива на колаген. Колагенът е основният структурен протеин, който се намира в кожата и другите съединителни тъкани. Колагенът е буквално това, което държи тялото ни заедно.

Лепило, което сплотява тялото

Фибробластите произвеждат колагенови влакна, така че е логично, че колкото повече и по-здрави фибробласти има в кожата, толкова повече и по-добри колагенови влакна се произвеждат.

А както всички знаем, синтезът и поддържането на колаген са в основата на борбата със стареенето. Повишената активност на фибробластите е само една от ползите за здравето от терапията с червена LED светлина.

Здравословните нива на колаген са тези, които ни осигуряват сияен тен, стегната кожа, здрави нокти, плътни кости и здрава коса. Той също така е от съществено значение за поддържането на мускулите, ставите и сухожилията в добро състояние.

Недостатъци на производството на повече колаген

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Лечение за възстановяване на косата

Устройствата за терапия с червена светлина са разрешени от FDA за лечение на косопад при мъже и жени. Съществени изследвания потвърждават способността на светлинната терапия да възстановява косата, загубена поради андрогенна алопеция, с минимални странични ефекти и нежелани събития.

Самостоятелно или допълнително лечение

Терапията с червена светлина за коса може да бъде ефективна самостоятелна терапия или допълнителна терапия към медикаменти и локални рецепти за оптимален растеж на косата. Дерматолози и лекари, специализирани в областта на възстановяването на косата, могат да осигурят правилна диагноза и препоръки за лечение.

Лицата трябва да се консултират с лекаря си за поставяне на правилна диагноза и за определяне дали терапията с червена светлина е подходяща за тяхната категория косопад.

Какво казват изследванията

В една обзорна статия, Efficacy of non-surgical treatments for androgenetic alopecia: a systematic review and network meta-analysis (© 2018 European Academy of Dermatology and Venereology), A.K. Гупта и сътр. заявява, че “относителните ефекти показват, че LLLT е по-доброто лечение” при сравняване на светлинната терапия с шестте най-често срещани нехирургични възможности за лечение на андрогенна алопеция при мъже и жени, включително дутастерид 0,5 mg, финастерид, 1 mg, миноксидил 2%, миноксидил 5% и богата на тромбоцити плазма (PRP).

Недостатъци при използването на терапия с червена светлина за възстановяване на косата

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Лечение на хронична болка

Хроничната болка може да бъде сериозен здравословен проблем за много хора, а лошото кръвообращение и липсата на кислород и други важни молекули (напр. глюкоза, аденозин трифосфат (АТФ)) в кръвоносните съдове могат да бъдат причина за болка или липса на усещане.

Всичко за дължината на вълната

Когато става въпрос за ефективно лечение на болкови състояния с терапия с червена светлина, дължината на вълната е от ключово значение. В сравнение с терапията със синя светлина, червената и близката до инфрачервената дължина на вълната могат да проникнат дълбоко в мускулната и ставната тъкан, за да облекчат болката, да увеличат кръвообращението и да намалят възпалението.

Терапията с близка до инфрачервената светлина осигурява на компрометираните клетки допълнителна енергия, за да ускори естественото възстановяване на компрометираните тъканни клетки, да насърчи производството на клетки и да възстанови хомеостазата в организма.

Светлинната енергия стимулира отделянето на азотен оксид, което води до увеличаване на диаметъра на кръвоносните съдове (вазодилатация) и позволява доставянето на повече кръв, кислород и други важни фактори.

Връзка с НАСА

Първоначално разработена от инженерите на НАСА за лечение на болка и наранявания при дългосрочни космически мисии, терапията с червена светлина се използва днес като безопасен и естествен метод за лечение на различни болки и кожни състояния.

Но не е необходимо да сте астронавт, за да се възползвате от предимствата на терапията с близка инфрачервена светлина при болка, и дори не е необходимо да излизате от дома си. С разработването на дизайна на преносими устройства за терапия с близка инфрачервена светлина хората могат да се възползват от самостоятелно прилаганата светлинна терапия у дома.

Недостатъци при използването на терапия с червена светлина за лечение на хронична болка

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Лечение на акне

Терапията със синя и червена LED светлина се използва широко като ефективна възможност за лечение на леко до умерено възпалително акне вулгарис. В едно проучване се стига до заключението, че “…синята и червената светлина могат да действат синергично за подобряване на акнето чрез комбиниране на антибактериално и противовъзпалително действие, което превръща фототерапията със синя и/или червена светлина в ефективно и безопасно лечение на акне вулгарис.”₁

Недостатъци при използването на фототерапия с червена светлина (или синя светлина) за лечение на акне:

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Заздравяване на рани

Доказано е, че терапията с червена светлина ускорява възстановяването на тъканите, намалява размера на раната и ускорява нейното затваряне, както и други ползи за здравето. Доказано е, че тези механизми подпомагат заздравяването на кожни рани, както и намаляват болката, свързана с процеса на заздравяване.

Комфорт и възстановяване на пациента

Доказано е, че терапията с ниско ниво на светлина намалява времето за възстановяване на пациента, като същевременно намалява нивата на дискомфорт и подобрява общите резултати.

Още плюсове за терапията с червена светлина

Тя е идеално подходяща след всяка аблативна процедура, както и преди и след операция поради следните причини:

Доказано е, че фототерапията ускорява възстановяването на тъканите, намалява размера на раната, ускорява отшумяването на еритема, ускорява затварянето на раната и предотвратява дехисценцията2

Фототерапията преди операция може да намали честотата на хипертрофичните белези и келоидите3.

Продължаваща фоторегулация след операцията3 (активиране на фибробластите за производство на колаген и еластин, стимулиране на кератиноцитите, които произвеждат кератин за осигуряване на структурна здравина на кожата).

Превенция на следвъзпалителната хиперпигментация3.

Активирането на мастните, макрофагите и неутрофилните клетки може да намали възпалението и да предпази от инфекции.

Фототерапията е антибактериална. Наличието на бактерии P-acne може да доведе до следоперативни инфекции, особено при операции на рамото. Използването на професионалната LED терапия с червена светлина преди операция може да намали наличието на тази бактерия.

Недостатъци при използването на терапия с червена светлина за заздравяване на рани:

Няма!

Плюсове на терапията с червена светлина: Ползи за цялото тяло

Както можете да видите, редовното използване на терапия с червена светлина има множество ползи за здравето. Плюсовете определено са повече от минусите, защото при използването на терапия с червена светлина има малко или никакви недостатъци!

Терапията с червена светлина е безопасна и клинично доказана за лечение на различни състояния на кожата и болка. Освен това терапията с червена светлина не е токсична, неинвазивна и е рентабилна алтернатива на лекарствата с рецепта, инвазивната хирургия и суровите локални лечения на кожата. Ползите за здравето продължават да се натрупват!

Няколко неща за отбелязване

За устройствата за терапия с червена светлина Celluma LED има само няколко противопоказания. Първо, Celluma препоръчва процедурите за светлинна терапия да не се използват при деца. Светлинната терапия не се препоръчва и за бременни жени, които да я използват върху корема си или гърдите си, когато кърмят, опити върху такива не са правени, за да докажат ефективност върху тях, затова се приемат като неподходяща група за третиране.

Съществуват и противопоказания за пациенти с онкологични заболявания. Препоръчва се светлинната терапия да не се използва върху известен рак или тумор с метастази.

Ако страдате от рак или ако се възстановявате от рак, задължително се консултирайте с вашия онколог, преди да използвате светлинна терапия или преди да правите каквито и да било промени в рутинните си грижи.

Познаване на науката

Ако търсите още плюсове за използването на терапия с червена светлина, кликнете тук, за да научите повече за науката, която стои зад терапията с червена светлина.

Референции:

British Journal of Dermatology 2000; 142: 973 +/- 978.

Фототерапия със синя (415 nm) и червена (660 nm) светлина при лечение на акне вулгарис

P.PAPAGEORGIOU, A.KATSAMBAS* И A.CHU

Отделение по дерматология, Имперски колеж по наука, технологии и медицина, болница Hammersmith, DuCane Road, Лондон W12 0NN, Великобритания Болница Adreas Sygros, Атина, Гърция

Ефекти на LED излъчването върху възстановяването на стернотомичния разрез след реваскуларизация на миокарда: рандомизирано двойно-сляпо проучване с проследяванеРауирис Аленкар де Оливейра & Жилдерлен Алвес Фернандес & Андреа Консейсао Гомеш Лима & Антонио Диб Таджра Фильо & Раймундо де Барос Араужо-младши & Рената Амадей Николау Получено: 2 август 2013 г. /Приет: 25 ноември 2013 г. Springer-Verlag London 2013

  1. Светлинни диоди (LED) в дерматологията. Д. Бароле, доктор на медицинските науки 2008 г.

Сподели:

Съдържание

Пишете ни

LED светлинна терапия за цяло тяло без високата цена на легло

Леглата за светлинна терапия имат присъщи недостатъци – ето защо Celluma не проектира легло за светлинна терапия с LED. Всяко от устройствата за светлинна терапия Celluma СЕРИЯ е създадено с мисъл за науката; т.е. параметрите за ефикасност и безопасност са следвани, за да се осигурят резултати и лесна употреба както от

Научи повече»

Терапия с червена и синя светлина за лечение на акне

Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно заболяване в САЩ, засягащо приблизително 50 милиона американци годишно. А приблизително 85% от страдащите от акне са на възраст между 12 и 24 години. Въпреки това, акнето може да се появи на всеки етап от живота, дори до 30-те и

Научи повече»

НАСА и терапията с червена светлина

Терапията с червена и близка инфрачервена светлина  стана много по-често срещана, тъй като устройствата и възможностите за лечение се развиха.  Първоначално разработена от НАСА за астронавти, които биха могли да се наранят или разболеят по време на дългосрочни космически мисии, терапията с излъчващи светлина диоди (или LED) се използва днес като

Научи повече»

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас