Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Терапия с червена и синя светлина за лечение на акне

Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно заболяване в САЩ, засягащо приблизително 50 милиона американци годишно. А приблизително 85% от страдащите от акне са на възраст между 12 и 24 години.

Въпреки това, акнето може да се появи на всеки етап от живота, дори до 30-те и 40-те години на човек. Академията също установи, че акнето при възрастни се увеличава, като 15% от страдащите са жени. Възпалението и зачервяването, свързани с акнето, могат да накарат много млади възрастни да страдат от проблеми със самочувствието. Отчаяни за изцеление, много млади тийнейджъри и възрастни търсят решения за грижа за кожата, които ще премахнат петната и лезиите, които идват с акнето.

Хората могат да потърсят облекчение от своя дерматолог или друг медицински специалист. Академията изчислява, че повече от 5.1 милиона души са „потърсили медицинско лечение за акне през 2013 г., предимно деца и млади хора.

Red LED Light Acne Treatment

Разходите за лечение на акне са зашеметяващи

А разходите за лечение на акне са зашеметяващи. Само през 2013 г. Академията изчислява, че „разходите, свързани с лечението и загубата на производителност сред тези, които са потърсили медицинска помощ за акне, са надхвърлили 1.2 милиарда долара“, а „загубата на производителност сред пациентите и болногледачите поради акне е била близо 400 милиона долара“.

Причини за акне

Академията заявява, че е „невъзможно да се предскаже кой ще развие по-тежко акне, но имате по-висок риск, ако единият или и двамата ви родители (или друг близък кръвен роднина) са имали тежко акне, което им е оставило белези от акне“.

Има и други фактори, допринасящи за появата на акне, включително тютюнопушене, стрес (който може да влоши съществуващото акне), твърде малко сън, ядене на определени възпалителни храни и използване на неподходящ грим или продукти за грижа за кожата.

Симптоми на акне

Според WebMD симптомите на акне включват:

  • Повтарящи се червени петна или подуване по кожата (известни също като пъпки), обикновено се появяват по лицето, гърдите, раменете, шията или горната част на гърба.
  • Тъмни петна с отворени пори в центъра (известни също като черни точки).
  • Малки бели подутини под кожата (известни също като бели точки).
  • Червени бучки (известни като папули), видимо пълни с гной.
  • Бучки под кожата, които са възпалени, пълни с течност и нежни на допир.
Опции за лечение на акне

Консултацията с дерматолог често е първата линия на защита за тези, които страдат от упорити случаи на акне. Най-успешните лечения инхибират производството на себум, ограничават растежа на бактериите и отпушват порите, за да изчистят кожата. Има и лекарства с рецепта за лечение на симптомите на акне, но тези опции често идват с неприятни странични ефекти.

Woman treating her acne
Синя светлина

Ако страдате от тежко или дори умерено акне и сте правили проучвания или сте попитали дерматолог за ефективни лечения за акне, може да сте попаднали на изследвания или продукти, свързани с терапия със синя светлина с диод, излъчващ светлина.  Терапия със синя светлина е доказано лечение за акне за хора, които са опитвали други лечения за акне, но все още не са постигнали желаните резултати.

Терапията с излъчващ светлина диод или LED светлина се предлагаше само в кабинета на дерматолог или естетик, но с появата на достъпни, ефективни устройства за домашна светлинна терапия, синята светлина за акне се превръща в домакинско лечение, което не е токсично, неинвазивен и наистина, наистина ефективен.

Как работи светлинната терапия

Терапията с излъчващ светлина диод или LED светлина действа, като убива бактериите, причиняващи акне, при източника, дълбоко под повърхността на кожата. Тъй като хората в цял свят  търсят по-естествени алтернативи без химикали на традиционните медицински решения, светлинната терапия, особено лечението със синя светлина е наистина ефективно и напълно безопасно.

Представяме ви Червената светлина

Синята светлина, особено в комбинация с терапия с червена светлина, излъчва специфични, клинично доказани дължини на вълната на светлината, за да задейства напълно естествен ефект в човешката тъкан, убивайки бактериите, причиняващи акне, намалявайки възпалението, намалявайки зачервяването и подобрявайки тена, текстурата на кожата, и здравето й отвътре навън. Въпреки това, не всяка светлинна терапия е създадена еднаква.

Терапията със синя и червена светлина се използва широко като ефективна опция за лечение на леко до умерено възпалително акне вулгарис. Едно проучване заключава, че „…синята светлина и червената светлина могат да действат синергично за подобряване на акнето чрез комбиниране на антибактериално и противовъзпалително действие, превръщайки фототерапията със синя и/или червена светлина в ефективно и безопасно лечение на акне вулгарис“.₁

Изцеление на кожата: червена светлина и синя светлина

Проучването, споменато по-горе, „оценява използването на синя светлина и смесена синя и червена светлина при лечението на акне вулгарис. Сто и седем пациенти с леко до умерено акне вулгарис бяха рандомизирани в четири групи за лечение: синя светлина, смесена синя и червена светлина, студена бяла светлина и 5% крем с бензоил пероксид. Субектите в групите за фототерапия използват преносими източници на светлина и облъчването се извършва ежедневно в продължение на 15 минути.

„Оценките се извършват на всеки 4 седмици. След 12 седмици активно лечение е постигнато средно подобрение от 76% (95% доверителен интервал 66±87) при възпалителни лезии чрез комбинираната фототерапия със синя±червена светлина; това е значително по-добро от постигнатото със синя светлина (на седмици 4 и 8, но не и седмица 12), бензоил пероксид (на седмици 8 и 12) или бяла светлина (при всяка оценка). Крайното средно подобрение на комедоните чрез използване на синя±червена светлина беше 58% (95% доверителен интервал 45±71), отново по-добро от това, постигнато от другите използвани активни лечения, въпреки че разликите не достигнаха значителни нива. Открихме, че фототерапията със смесена синьо-червена светлина, вероятно чрез комбиниране на антибактериално и противовъзпалително действие, е ефективно средство за лечение на акне вулгарис с лека до умерена тежест, без значителни краткосрочни неблагоприятни ефекти.

Blue Light Acne Treatment

Още проучвания за лечение на акне

В проучване от 2013 г. на корейски пациенти с акне вулгарис изследователите оценяват „ефикасността, безопасността и хистологичните промени на комбинираната LED фототерапия със синя светлина и червена светлина за акне вулгарис“. Изследователите в крайна сметка заключиха: „Тази LED фототерапия е безопасна и ефективна за лечение не само на възпалителни, но и на невъзпалителни лезии от акне, с добро съответствие. Експерименталните резултати корелираха добре с клиничните резултати, частично изяснявайки свързаните молекулярни механизми.

От всички възможности за лечение на акне, все повече изследвания установяват, че комбинацията от синя светлина и червена светлина е ефективна, безопасна и с малко или никакви странични ефекти. Вашият дерматолог препоръчва ли светлинна терапия? Знаете ли, че можете да използвате терапия със синя светлина и червена светлина у дома, за да убиете бактериите от акне и да насърчите заздравяването на кожата?

Печеливша комбинация

И още едно проучване изследва въздействието както на синята светлина, така и на фототерапията с червена светлина. Изследователите откриха, че „акне вулгарис представлява едновременно предизвикателство за лекуващия дерматолог и основна грижа за пациента.

Конвенционалните лечения се оказаха несъвместими с често неприемливи странични ефекти и високи нива на рецидиви. Нетермалната, нелазерна, LED фототерапия за акне с комбинация от синя и червена светлина наскоро привлече вниманието.”²

Резултати и заключения

Проучвания показват, че 22 пациента, които са направили лечебен курс за акне с Celluma съобщават за редукция на лезиите с 46% след 4 седмици от курса и 81% 12 седмици след проведения курс .Комедоните не се повлияват толкова добре, както лезиите, но като цяло състоянието на кожата видимо се подобрява.

Разликата в светлинната терапия Celluma

Уредите за светлинна терапия Celluma имат уникалната способност да се приспособяват към третираната зона, за да подобрят клетъчната ефективност на микроскопично ниво. След това клетките на кожата са в състояние да абсорбират още повече светлинна енергия за по-малко време, ускорявайки елиминирането на бактериите от акне и процеса на заздравяване на кожата.

Синята LED светлина на Celluma убива бактериите, които причиняват акне, редуцира зачервяването и възпалението в засегнатите зони. Намаляване на лезиите и цялостно подобрение в състоянието на кожата се вижда само след седмица употреба., като разбира се резултатите варират според вида на акне и неговата тежест.

Терапията със синя светлина Celluma не само е естествено ефективна, но също така е достъпна, преносима и без ръце, което я прави удобно лечение на акне у дома или в движение. Celluma има повече медицински характеристики от всяко друго устройство за LED светлинна терапия, така че можете да сте сигурни, че получавате висококачествено лечение на акне със синя светлина, което е подкрепено от науката.

Кое устройство за светлинна терапия е най-добро за лечение на акне?

Celluma предлага различни опции за LED терапии, в зависимост от специфичните нужди ,бюджет и начин на живот, правейки професионалната грижа достъпна и за домашно ползване. За разлика от други LED устройства, които налагат употребата на няколко различни панела и аксесоари, за третиране на различни състояния и проблеми, Celluma дава решения само в един гъвкав панел, като клиентът сам може да избира колко и какви състояния да третира с нея.

Какво ще кажете за NIR светлинната терапия?

Проучване от 2021 г. изследва ефектите от терапията с близка инфрачервена светлина за лечение на акне вулгарис. Целта на изследването „е да се оцени ефектът от лазерната терапия с близък инфрачервен спектър върху лезиите от акне“.

Включени материали и методи

„Проспективното проучване включва общо 27 жени на възраст от 18 до 45 години с леко до тежко акне. Всички участници претърпяха серия от шест лечения с използване на 785 nm лазер с ниско ниво с плътност на мощността 80mW/cm2, извършвани на всеки две седмици. Анализът на ефективността на извършените процедури се основава на себуметрично изследване, фотографска документация и оценка на промяната в броя на лезиите от акне.”

Резултати и заключение

Крайното проучване установи, че „след лечението са наблюдавани значителни подобрения в лезиите от акне (оценени като брой невъзпалителни и възпалителни лезии) и значително намаляване на отделянето на себум от кожата. Не са докладвани неблагоприятни ефекти. Серия от шест процедури с използване на лазер с ниско ниво в близката инфрачервена област представлява безопасна и ефективна опция за неинвазивна терапия за акне вулгарис.

*Опровержение: LED светлинната терапия е безопасна и е клинично доказано, че е ефективна за редица показания, но индивидуалните резултати може да варират и няма гаранция за конкретна полза за такива показания.

Литература:

1.British Journal of Dermatology 2000; 142:973 +/- 978.
Фототерапия със синя (415 nm) и червена (660 nm) светлина при лечение на акне вулгарис
П.ПАПАГЕОРГИУ, А.КАЦАМБАС* И А.ЧУ
Отдел по дерматология, Imperial College of Science, Technology and Medicine, Hammersmith Hospital, DuCane Road, London W12 0NN, UK Adreas Sygros Hospital, Athens, Greece

2. Ефект на синята светлина върху акне вулгарис: систематичен преглед Mara Lúcia Gonçalves Diogo 1, Thalita Molinos Campos 1, Elsa Susana Reis Fonseca 2, Christiane Pavani 1, Anna Carolina Ratto Tempestini Horliana 1, Kristianne Porta Santos Fernandes 1, Sandra Kalil Bussadori 1, Francisca Goreth Malheiro Moraes Fantin 3, Diego Portes Vieira Leite 3, Ângela Toshie Araki Yamamoto 4, Ricardo Scarparo Navarro 3 и Lara Jansiski Motta 1,* 1 Biophotonics Applied to Health Sciences Department, Nove de Julho University (UNINOVE), Vergueiro 245 , Сао Пауло 01504-001, Бразилия; dermatomara3@gmail.com (MLGD); thalitamolinos@gmail.com (TMC); chrispavani@gmail.com (CP); acrth@gmail.com (ACRTH); kristianneporta@gmail.com (KPSF); sandrakalil.skb@gmail.com (SKB) 2 Факултет по физика Covilhã, Universidade da Beira Interior, 6200-354 Covilhã, Португалия; ersfonseca@gmail.com 3 Департамент по биоинженерство, Universidade Brasil, Сао Пауло 08230-030, Бразилия; gpfantini@terra.com.br (FGMMF); odontoportescursos@gmail.com (DPVL); ricardosnavarro@gmail.com (RSN) 4 Департамент по стоматология, Universidade Cruzeiro do Sul, São Paulo 01311-925, Бразилия; a_araki@me.com

Сподели:

Съдържание

Пишете ни

LED светлинна терапия за цяло тяло без високата цена на легло

Леглата за светлинна терапия имат присъщи недостатъци – ето защо Celluma не проектира легло за светлинна терапия с LED. Всяко от устройствата за светлинна терапия Celluma СЕРИЯ е създадено с мисъл за науката; т.е. параметрите за ефикасност и безопасност са следвани, за да се осигурят резултати и лесна употреба както от

Научи повече»

Терапия с червена и синя светлина за лечение на акне

Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно заболяване в САЩ, засягащо приблизително 50 милиона американци годишно. А приблизително 85% от страдащите от акне са на възраст между 12 и 24 години. Въпреки това, акнето може да се появи на всеки етап от живота, дори до 30-те и

Научи повече»

НАСА и терапията с червена светлина

Терапията с червена и близка инфрачервена светлина  стана много по-често срещана, тъй като устройствата и възможностите за лечение се развиха.  Първоначално разработена от НАСА за астронавти, които биха могли да се наранят или разболеят по време на дългосрочни космически мисии, терапията с излъчващи светлина диоди (или LED) се използва днес като

Научи повече»

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас