Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Микронидлинг със светлинна терапия за кожа, скалп и коса

Микронидлингът е минимално инвазивна процедура, която може да се прилага при редица дерматологични състояния, включително андрогенна алопеция (AGA), телогенна ефлувия (косопад, предизвикан от стрес), както и при състояния на кожата на скалпа и лицето.

Мъжете и жените, които страдат от косопад, дължащ се на андрогенна алопеция, могат да се възползват от комбинирания ефект на микронидлинга и светлинната терапия. Микронидлингът, известен още като дермален иглотерапевтичен метод, включва използването на малки игли за контролирано нараняване на повърхността на кожата, включително на скалпа. Получената травма стимулира вродения оздравителен процес на организма, за да се стимулира производството на колаген и еластин и по естествен начин да се подобри състоянието на кожата, косата и скалпа.

LED като комбинирана терапия

Микронидлингът и LED светлинната терапия могат да се съчетаят в една и съща сесия за лечение, за да подобрят здравето на кожата, скалпа и да стимулират растежа на косата. Добавянето на LED терапия след микронидлинг процедура допълва и подобрява цялостното преживяване и резултатите за пациенти с компрометирани състояния на кожата и скалпа.

Освен това LED терапията може да се комбинира безопасно и ефективно с голям брой методи за лечение, включително лазер, микродермабразио, микронидлинг, пилинг, инжекции, преди и след операция, PRP и много други.

В повечето случаи LED може да се използва преди някое от тези лечения, за да се витализира и подготви тъканта. Въпреки това максимална полза може да се постигне чрез използване на LED след процедурата, за да се улесни заздравяването, да се намали дискомфортът и времето за престой и да се увеличат ползите от антиейджинга и подмладяването на кожата. Когато става въпрос за косопад, протоколите за светлинна терапия са продължителни и изискват сериозен ангажимент, обикновено за няколко месеца, от страна на пациента.

Какво казват експертите?

Според д-р Ланс Сетърфийлд LED терапията трябва винаги да се използва след микронидлинг.  Д-р Ланс Сетърфийлд, един от водещите световни експерти по дермален иглотерапия (микронидлинг), е преподавател, специалист по лечение на кожата и международен лектор. Автор на “Кратко ръководство за дермална иглотерапия”, той черпи от 37-годишния си медицински опит.

Д-р Сетърфийлд е един от първите лекари в Канада, който включва медицинския иглотерапевтичен метод в практиката си през 2005 г., и в резултат на това поддържа клиники в много части на света като консултант и ключов експерт. Неговият специален интерес е комуникацията между клетките, като изследва ефектите на дермалните игли върху епидермиса (козметични) и дермата (медицински).

С все повече пациенти, които търсят по-малко инвазивни методи за лечение на проблеми с кожата и косопада, популярността и търсенето на микроиглена терапия и терапия с ниско ниво на светлина се увеличава. А комбинацията от тези две методики само допринася за по-нататъшното подобряване на резултатите. Цитирам д-р Сетърфийлд: “Страхотните резултати са възможни с промяна на парадигмата на подхода “по-малко е най-добре”, който улеснява по-голямото придържане на пациентите (не е толкова болезнено), по-малък риск от усложнения и цена, която създава достъп до много по-широк пазар.  Възможността за здрава кожа и резултати вече е постижима за мнозина, а не за малцина.”

Най-добро време за използване на светлинна терапия

Въпреки учението на д-р Сетърфийлд, за практикуващите лекари остава известно объркване по отношение на най-доброто време за прилагане на светлинна терапия след микронидлинг.

В книгата си Concise Guide to Dermal Needling Expanded Medical Edition Textbook Binding – 2013 г. д-р Сетърфийлд обяснява още: “Възникна въпрос дали трябва да се третират клиентите със светодиод веднага след медицинския иглотерапевтичен метод. Противниците на това го правят с мотива, че традиционно се учи, че възпалението е неразделна необходимост в процеса на подмладяване, но дали е така? Липсата на възпаление, а следователно и на белези при заздравяването на ембрионални рани, ни позволява да заключим, че то не само НЕ е от съществено значение, но всъщност изключва оптималните резултати. Всъщност именно въз основа на възпалението се получава белези, а това очевидно не е желателно. Възпалението привлича миофибробласти, за разлика от нормалните фибробласти. Първите създават необичайна белезиста тъкан, за разлика от нормалния колаген от фибробласти, изплетен като кошница. (В разширеното медицинско издание на книгата ми обяснявам подробно тази концепция на страници от 78 до 90).

Ето защо целта трябва да бъде прилагането на LED веднага след лечение с игли (или всяко лечение, свързано с нараняване на кожата), както и използването на продукти през следващите дни, които изключват възпалителния процес възможно най-скоро.”

Микронидлинг и светлинна терапия за насърчаване на растежа на косата и здравето на скалпа

Ползите от светлинната терапия при косопад и възстановяване на косата са добре проучени и документирани. Всъщност проучванията показват, че светлинната терапия успешно стимулира растежа на косата както при мъжете, така и при жените, а проучванията с големи рандомизирани контролирани проучвания демонстрират статистически значим растеж на косата по терминален брой косми както при мъжете, така и при жените. 

Според Майкъл Хамблин и др¹: “…Точният механизъм на действие на LLLT при растежа на косата не е известен; въпреки това са предложени няколко механизма. Данните сочат, че LLLT действа върху митохондриите и може да промени клетъчния метаболизъм чрез фотодисоциация на инхибиторния азотен оксид (NO) от цитохром с оксидазата…, което води до повишено производство на АТФ, модулация на реактивните кислородни видове и индукция на транскрипционни фактори като ядрен фактор kappa B и хипоксия-индуцируем фактор-1. Тези транскрипционни фактори в замяна предизвикват синтез на протеини, който задейства по-нататъшни ефекти надолу по веригата, като например повишена клетъчна пролиферация и миграция, промяна в нивата на цитокини, растежни фактори и възпалителни медиатори и повишена оксигенация на тъканите.”

Светлинната терапия е доказан² и атрактивен вариант за лечение на косопад, дължащ се на андрогенна алопеция, особено за тези лица, които търсят алтернатива на фармацевтичните лекарства или инвазивните хирургични процедури за насърчаване на растежа на косата и насърчаване на здравето на скалпа.

Протоколи за светлинна терапия (LED) за коса и скалп

Celluma RESTORE е единственото устройство Celluma с програма, одобрена от FDA, специално за лечение на заболявания на косата и скалпа.

За да постигнете най-добри резултати, използвайте Celluma RESTORE за третиране на скалпа всеки втори ден в продължение на 16 седмици. При желание лечението може да продължи и след 16 седмици.

Всяко третиране: 30 минути върху скалпа

Преди употреба се уверете, че косата и скалпът ви са чисти

Преди употреба се уверете, че косата и скалпът са напълно сухи

В идеалния случай разделете косата преди осветяване, за да се покажат частите на скалпа, страдащи от косопад

Разбиране на циклите на растеж на косата

Цикълът на косата се състои от три фази.  Анагенният етап представлява етапът на растеж на косата и може да продължи от 2 до 6 години.

В катагенния етап, който обикновено продължава от 1 до 2 седмици, се наблюдава преход на клубната коса, която се придвижва към порите на кожата и дермалната папила започва да се отделя от космения фоликул.

При телогенния стадий, който продължава от 5 до 6 седмици, се наблюдава пълно отделяне на дермалната папила от космения фоликул. Накрая цикълът отново преминава в анагенна фаза, когато дермалната папила се съединява с космения фоликул и космената матрица започва да синтезира нови косми. Смята се, че светлинната терапия удължава анагенната фаза и забавя настъпването на катагенната фаза.

Изследванията

Микронидлингът на лицето и ползите от него са добре проучени и установени.  Това, което е по-малко известно, е, че подмладяващите способности на микронидлинга се разпростират и върху скалпа.  Днес микронидлингът на скалпа е все по-търсено лечение за укрепване на здравето на скалпа и стимулиране на растежа на косата, особено за тези, които страдат от андрогенна алопеция, която засяга както мъжете, така и жените.

Появиха се няколко проучвания, посветени на процедури за насърчаване на възстановяването на косата на скалпа, които подчертават потенциала за комбиниране на светлинна терапия с микронидлинг и/или PRP за оптимизиране на резултатите и удовлетвореността на пациентите.

Микронидлингът на скалпа може да не е подходящ за всеки или за всяко състояние на скалпа или косата, непременно се консултирайте с квалифициран специалист

Проучвания и статии

Напредък в областта на растежа на косата – Дмитрий Вал, Некма Меах, […], и Родни Синклер.  Публикувано в Faculty Reviews и издадено от Faculty Opinions.

Микронидлингът е процес на използване на апарат с ролкови устройства от малки фини игли за микропробиване на роговия слой на епидермиса. Въпреки че процедурата сама по себе си може да стимулира неоваскуларизацията, активността на растежните фактори и експресията на Wnt протеини, тя често се използва при AGA в комбинация със стимулатори на растежа на косата: миноксидил, богат на плазма протеин или локални стероиди. Когато се комбинира, микронидлингът може да улесни перкутанното прилагане на локални терапии. Lee и сътр. провеждат проучване с разделен скалп при 11 жени с FPHL110. Микронидлингът е извършен върху половината скалп, третиран с растежни фактори, а другата половина е третирана с нормален физиологичен разтвор. На 5 седмици при скалпа, третиран с микронидлинг с растежни фактори, броят на космите се е увеличил (52,91 ± 10,85) в сравнение със скалпа, третиран с микронидлинг с физиологичен разтвор (45,91 ± 9,98) (P = 0,0001).

Лазерната терапия на ниско ниво (LLLT) понякога е синоним на терапия с червена светлина, студен лазер и мек лазер111. Смята се, че тя оказва биомодулиращ/биостимулиращ ефект върху тъканите, като насърчава противовъзпалителните ефекти111-115. Точният механизъм на действие при стимулиране на растежа на косата не е известен. Възможно е да е свързана с подобрена клетъчна активност, намалено възпаление и подобрена микроциркулация108. Терапевтичните ефекти се постигат при дължини на вълните от 500 до 1100 nm (от червено до близко инфрачервено) при ниска енергийна плътност (от 3 до 90 mW/cm2)111,116. На разположение на пациентите с косопад са различни LLLT устройства, включително аспиратори в салона или горни панели. За домашна употреба са подходящи козирки, шлемове или ръчни гребени. Както HairMax® LaserComb, така и шапката за глава TOPHAT 665 са получили разрешение от FDA за лечение при AGA.

Ким и сътр. провеждат 24-седмично, двойно-сляпо рандомизирано контролирано изпитване (RCT), в което сравняват фиктивно устройство с LLLT шлемове (излъчващи светлинни диоди с дължина на вълната 630 nm, 650 nm и 660 nm) при 40 пациенти с AGA117. Средната гъстота на косата е значително по-голяма в LLLT групата в сравнение с фиктивната група. 26-седмично RCT, включващо 269 пациенти с AGA, дава подобни резултати. Пациентите са разпределени на случаен принцип да получат различни модели на HairMax® LaserComb (7-лъчев, 9-лъчев, 12-лъчев и 9- и 12-лъчев) или устройство за подражание. Средният брой на крайните косми на 26 седмици от изходното ниво е по-висок при лицата, третирани с LaserComb, в сравнение с лицата, третирани с шамандура. Пациентите с LaserComb съобщават и за по-висок процент на общо подобрение на косата си (по отношение на дебелината и пълнотата на косата) в сравнение с третираните с шамандура118. Въпреки това, в по-ранна серия от случаи на седем пациенти, получаващи LLLT два пъти седмично, констатациите не са убедителни. Въпреки че е отбелязано увеличение на крайните косми и на диаметъра на косменото стъбло, констатациите не са статистически значими, а глобалната оценка на образа не потвърждава подобрение с LLLT119. Liu и сътр. провеждат системен преглед и мета-анализ на RCT, като разглеждат осем проучвания с 11 двойно-слепи RCT и стигат до заключението, че LLLT води до значително увеличаване на плътността на косата и че лечението с ниска честота може да доведе до по-добър ефект от високото, а видовете устройства и продължителността на курса не оказват влияние върху ефективността върху растежа на косата120.

Комбиниране на микронидлинг, светлинна терапия и PRP за косопад

В следващото проучване се разглежда комбинираното използване на микронидлинг, светлинна терапия и плазма, богата на тромбоцити (PRP), при пациенти с косопад вследствие на андрогенна алопеция.

Рандомизирано  ретроспективно проучване: комбинираното използване на техниката микронидлинг, нискостепенна лазерна терапия и автоложна неактивирана богата на тромбоцити плазма подобрява повторния растеж на косата при пациенти с андрогенна алопеция

Pietro Gentile 1, Laura Dionisi 2, Jacopo Pizzicannella 3, Barbara de Angelis 1, Domenico de Fazio 4, Simone Garcovich 5 Epub 2020 Jul 27.

Резюме

Въведение:

Миниинвазивните терапии, основани на автоложна неактивирана плазма, богата на тромбоцити (ANA-PRP), нискочестотна лазерна терапия (LLL-T) и техника на микронидлинг (MN-T), използвани при комбиниране за възстановяване на растежа на косата, трябва да бъдат стандартизирани.

Цели:

Целта на работата е да покаже резултатите in vivo, получени в резултат на ретроспективно проучване на случаи, при които ANA-PRP + MN-T + LLL-T са използвани в комбинация при пациенти, засегнати от андрогенна алопеция.

Методи:

Бяха лекувани 23 пациенти, от които 13 мъже бяха класифицирани в стадий I-V по скалата на Норууд-Хамилтън, а 10 жени бяха класифицирани в стадий I-III по скалата на Лудвиг. Оценката на повторния растеж на косата е направена с помощта на фотография, скала за глобална оценка на лекаря и пациента и стандартизирани фототрихограми по време на проследяването: Т0 – изходно ниво, Т1 – 12 седмици, Т2 – 23 седмици, Т3 – 44 седмици, Т4 – 58 седмици.

Резултати:

Интересни резултати, изразяващи се в увеличаване на гъстотата на космите с 81 ± 5 косъма/см2 и 57 ± 7 косъма/см2 съответно при Т1 и Т2 в сравнение с изходното ниво (173 ± 5 косъма/см2 при Т1 и 149 ± 9 косъма/см2 при Т2 спрямо 92 ± 2 косъма/см2 при изходното ниво), бяха наблюдавани с помощта на компютъризирани трихограми.

Експертно мнение:

Основното ограничение в автоложните регенеративни терапии и биотехнологии за възстановяване на косата е изключителната вариативност на използваните PRP продукти, при липсата на стандартизирани протоколи и широко разпространение. Подходящите PRP препарати трябва да се избират след внимателно обмисляне на техните биомолекулярни спецификации и предвидените индикации за употреба при пациенти. Този подход ще спомогне за съчетаването на оптималния PRP продукт със специфичните фактори на пациента, което ще доведе до подобряване на резултатите и изясняване на икономическата ефективност на това лечение. Комбинираното използване на биотехнологии като съчетаването на PRP с микронидлинг и нискочестотна лазерна терапия може да подобри резултатите по отношение на броя и плътността на космите в сравнение с тези, получени само от PRP. Всички процедури трябва да се извършват при пълно спазване на международните и местните правила.

Заключения:

Доказан е ефектът от комбинираното използване на MN-T, LLL-T и ANA-PRP.

Ключови думи:

Възстановяване на растежа на косата PRP; LLL-T терапия; PRP; нискочестотна лазерна терапия; микронидлинг; богата на тромбоцити плазма; регенеративна пластична хирургия.

Светлинна терапия за зрелия човек

Чудите се кое устройство Celluma ще отговори на вашите нужди? Устройствата Celluma са одобрени от FDA за лечение на различни кожни и болкови състояния, както и за косопад е одобрено устройството Celluma Restore.

Научете повече за цялата колекция Celluma

Ако имате някое от често срещаните опасения, които идват с остаряването, тогава устройството Celluma RESTORE “всичко в едно” е идеално подходящо да отговори на вашите нужди. Многофункционалният Celluma RESTORE е одобрен от FDA за лечение на стареене на кожата, болка и косопад и е с идеален размер за лесно поставяне навсякъде по тялото, включително върху скалпа, за да се насърчи растежът и възстановяването на косата.

Заключения

Лечението на андрогенна алопеция остава предизвикателство и пациентите с андрогенна алопеция често имат разнороден отговор на лечението, отчасти защото сложната етиопатогенеза, особено при засегнатите жени, все още не е напълно изяснена. Сложни пътища регулират цикъла на косата и продължителността на анагена и определят растежа на косата. С откриването на повече информация за тези пътища навлизаме в ерата на нарастващия брой потенциални терапевтични средства за насърчаване на растежа на косата. Редица текущи клинични изпитвания проучват нови методи на лечение; малко вероятно е обаче само една терапия да доведе до желания, устойчив резултат. Комбинираната терапия, включваща системна терапия и спомагателни процедурни методи (PRP, LLLT или фракционен лазер), може да представлява оптималната стратегия за постигане на дълготрайни резултати, преди да се пристъпи към хирургическа намеса.

Препоръки:

Лазерна (светлинна) терапия с ниско ниво на активност (LLLT) за лечение на косопад

Pinar Avci, MD1,2,3, Gaurav K. Gupta, MD, PhD1,2, Jason Clark, MD1,2, Norbert Wikonkal,

и Майкъл Р. Хамблин, PhD1,2,4,*

1Център за фотомедицина Уелман, Масачузетска обща болница, Бостън, Масачузетс

2Катедра по дерматология, Медицинско училище Харвард, Бостън, Масачузетс

3Катедра по дерматология, венерология и дерматоонкология, Университет Semmelweis

Медицински факултет, Будапеща, Унгария

Отдел за здравни науки и технологии на Харвард-МИТ, Кеймбридж, Масачузетс 02139

Ефикасност и безопасност на лазерно устройство с ниско ниво на действие при лечение на косопад при мъже и жени: многоцентрово, рандомизирано, двойно  проучване, контролирано от устройството Sham

Joaquin J. Jimenez – Tongyu C. Wikramanayake – Wilma Bergfeld – Maria Hordinsky – Janet G. Hickman – Michael R. Hamblin – Lawrence A. Schachner

Сподели:

Съдържание

Пишете ни

LED светлинна терапия за цяло тяло без високата цена на легло

Леглата за светлинна терапия имат присъщи недостатъци – ето защо Celluma не проектира легло за светлинна терапия с LED. Всяко от устройствата за светлинна терапия Celluma СЕРИЯ е създадено с мисъл за науката; т.е. параметрите за ефикасност и безопасност са следвани, за да се осигурят резултати и лесна употреба както от

Научи повече»

Терапия с червена и синя светлина за лечение на акне

Според Американската академия по дерматология акнето е най-често срещаното кожно заболяване в САЩ, засягащо приблизително 50 милиона американци годишно. А приблизително 85% от страдащите от акне са на възраст между 12 и 24 години. Въпреки това, акнето може да се появи на всеки етап от живота, дори до 30-те и

Научи повече»

НАСА и терапията с червена светлина

Терапията с червена и близка инфрачервена светлина  стана много по-често срещана, тъй като устройствата и възможностите за лечение се развиха.  Първоначално разработена от НАСА за астронавти, които биха могли да се наранят или разболеят по време на дългосрочни космически мисии, терапията с излъчващи светлина диоди (или LED) се използва днес като

Научи повече»

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас