Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Безплатна консултация?

Нашите специалисти от Celluma са добре обучени и готови да отговорят на всеки Ваш въпрос

+359 893457755

Celluma Restore е единственият LED апарат, който използва три вида светлина едновременно и е одобрен от FDA и CE за лечение на косопад, акне,болка и против стареене.

Възстановяване на косата като на младини

Терапия с червена LED светлина против косопад

Celluma RESTORE с 3 режима на работа е първото устройство за терапия с червена светлина, което е одобрено от FDA за лечение на три често срещани проблема на зрелите хора с помощта на един апарат за терапия с LED светлина. За справяне с растежа на косата, стареенето на кожата и общите кожни състояния, включително акне, Celluma RESTORE е универсален, удобен и лесен за използване в клинична среда или у дома. Патентованият дизайн на Celluma, който приема форма, позволява персонализирано поставяне върху главата, за да се достави ефективно светлинна енергия от червена светлина и да се насърчи растежът на косата.

Какви са причините за косопада

Съществуват много различни причини за косопад, включително генетични, стрес, неправилно хранене или страничен ефект от приема на определено лекарство. Ето какво се случва, когато косопадът се превърне в проблем.

По принцип при косопад се губи косата, но не се губи самият космен фоликул, който помага за прикрепването на косата към кожата. Всеки космен фоликул съдържа в основата си луковица, която съдържа папила и матрица и оттам започва процесът на растеж на косъма.

Косата ни се състои от протеин, наречен кератин, който изгражда ствола на косъма. Когато всички тези части от пъзела на косъма не функционират оптимално, правилният растеж на косата просто не е в среда, в която може да се развива.

Кой страда от косопад?

Косопадът може да бъде временен или постоянен. Той може да е наследствен, да е резултат от медицински състояния или хормонални промени. Обикновено се счита за нормална част от стареенето и засяга както мъжете, така и жените.

Косопад и мъже

Мъжкото оплешивяване, известно също като андрогенна алопеция (AGA), е причина за 95% от случаите на косопад при мъжете. Изследванията показват, че до 35-годишна възраст повече от две трети от американските мъже страдат от косопад, а до 50-годишна възраст 85 % от мъжете се сблъскват с изтъняване на косата.

Андрогенната алопеция е често срещано състояние на косопад, което се характеризира с миниатюризация на космените фоликули във фронталната и париеталната област на скалпа. Това означава, че приблизително 35 милиона мъже в Съединените щати страдат от косопад.

Въпреки че много мъже са приели мантрата “плешивото е красиво”, има и други, които страдат от плешивост и са изключително недоволни от външния си вид, особено мъжете, които започват да оплешивяват в ранна възраст. Много от тях отчаяно търсят решения, а при някои това може да повлияе на междуличностните отношения, както и на професионалните им възможности.

Изводът е, че пазарът на истински решения за възстановяване на косата е в подем. Светлинната терапия за коса допълва съществуващите в момента лечения и процедури (лекарства по лекарско предписание, PRP, стволови клетки, трансплантационна хирургия), за да подобри индивидуалния резултат за максимален растеж на косата.

Когато става въпрос за възстановяване на косопада, има много възможности за лечение, включително лекарство, наречено миноксидил (Rogaine®). Съществува и хапче, наречено финастерид, или неговата търговска марка за косопад – Propecia. Хирургическата намеса обаче е скъпа и мнозина търсят безлекарствен и безболезнен вариант, за да избегнат нежеланите странични ефекти.

Косопад и жени

Косопадът не е проблем, свързан единствено с мъжкото здраве. Макар да страдат предимно мълчаливо, жените съставляват значителен процент от страдащите от косопад. По данни на Американската академия по дерматология 40 % от жените имат видим косопад до 40-годишна възраст. На пазара се предлагат много процедури и продукти за мъже, които помагат при косопад, докато жените са ограничени до шампоани за сгъстяване и колагенови добавки.

Косопадът при жените може да окаже емоционално въздействие върху самооценката им и потенциално върху психическото и емоционалното им състояние. За много жени това може да е състояние, което променя живота им. Жените вече не трябва да страдат мълчаливо.

Защо се появява косопад

Косопадът обикновено е свързан с един или повече от следните фактори:

 • Семейна история (наследственост). Най-честата причина за косопад е наследствено заболяване, което се проявява с напредването на възрастта. Това състояние се нарича андрогенна алопеция, или оплешивяване по мъжки и женски модел. Обикновено то се проявява постепенно и по предвидим начин – отстъпваща линия на косата и плешиви места при мъжете и изтъняване на косата по короната на скалпа при жените.
 • Хормонални промени и медицински състояния. Различни състояния могат да причинят постоянен или временен косопад, включително хормонални промени вследствие на бременност, раждане, менопауза и проблеми с щитовидната жлеза. Медицинските състояния включват алопеция ареата, която е свързана с имунната система и причинява неравномерен косопад, инфекции на скалпа, като например рингова болест, и разстройство, свързано с дърпане на косата, наречено трихотиломания.
 • Лекарства и хранителни добавки. Косопадът може да бъде страничен ефект от някои лекарства, отпускани с рецепта, като например тези, които се използват при рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми, подагра и високо кръвно налягане.
 • Радиационна терапия на главата. Възможно е косата да не израсне същата, каквато е била преди.
 • Много стресиращо събитие. Много хора изпитват общо изтъняване на косата няколко месеца след физически или емоционален шок. Този вид косопад е временен.
 • Прически и процедури. Прекомерната прическа или прическите, които стягат косата, могат да причинят вид косопад, наречен тракционна алопеция.

Пълният косопад или оплешивяването обикновено се отнася до прекомерното окосмяване на скалпа. Наследственият косопад с възрастта е най-честата причина за оплешивяване. Някои хора предпочитат да оставят косопада си да се развива без лечение и скриване. Други могат да го прикрият с прически, грим, шапки или шалове. Днес много страдащи се възползват от разрешените от FDA устройства за терапия с червена светлина, за да лекуват и предотвратяват по-нататъшен косопад.

Отговор на фотобиомодулацията от червена светлина

Според проучванията фотобиомодулацията (PBMT), използваща дължини на вълните във видимия червен спектър, има забележима клетъчна стимулация, която помага за възстановяване на нормалната клетъчна функция. Цикличният растеж на космените фоликули се захранва от стволовите клетки на космените фоликули (HFSCs). Смята се, че чрез PBMT червената светлинна енергия, излъчвана от устройства за светлинна терапия с ниско ниво на интензивност (LLLT), може да насърчи растежа на косата чрез ускоряване на митозата на кератиноцитите и фибробластите, инхибиране на азотния оксид и намаляване на възпалението. (3-6)

Какво казват изследванията за терапията с червена светлина и растежа на косата

Няколко проучвания разглеждат използването на терапия с червена светлина за възстановяване на косата, включително как тя въздейства върху скалпа и фоликулите. В статия, публикувана през февруари 2014 г., озаглавена “Low-level Light Therapy (LLLT) for Treatment of Hair Loss”, се казва: “LLLT е открита случайно през 60-те години на миналия век, когато на мишки, облъчени с червен лазер с ниска флуенсност, израства коса. Оттогава насам LLLT е показала обещаващи резултати при състояния от заздравяване на рани до възстановяване след инсулт, от лечение на мускулно-скелетни болки до превенция на мукозит. Бавно се натрупват данни за животни и хора, които подкрепят LLLT за растежа на косата (таблица 1). Изглежда, че LLLT подобрява различни видове алопеции без белези – АГА, АА и алопеция, предизвикана от химиотерапия. Въз основа на проучванията, демонстриращи ефекта на LLLT за насърчаване на преживяемостта на трансплантатите, може да се предположи още, че тя има потенциал да се използва в непосредствения период след операцията за трансплантация на коса, за да улесни процеса на заздравяване и да подобри жизнеспособността и по-ранния растеж на трансплантатите [60,61]. Макар че механизмите все още са в процес на изясняване, LLLT може да увеличи броя на анагенните косми чрез освобождаване на NO от CCO чрез фотодисоциация, а LLLT може да намали възпалението при АА. Необходими са обаче още проучвания за оптимизиране на параметрите на лечението и определяне на дългосрочната ефикасност, както и безопасността на новите технологии на LLLT. В повечето проучвания, изследващи ефектите на LLLT върху растежа на косата, са използвани дължини на вълните, които варират от 635 до 650 nm, но към днешна дата нито едно проучване не е сравнявало ефекта на близките до инфрачервената светлина дължини на вълните, като например 810 nm, които имат по-дълбоки проникващи способности, с червената светлина. Освен това са необходими допълнителни проучвания, за да се сравни ефикасността на различни източници на светлина (продължителна срещу импулсна) и методи за доставяне на светлина (лазер срещу светодиод).”

В проучване, публикувано през септември 2021 г., озаглавено “Възможности за лечение на андрогенна алопеция: Като цяло литературата показва, че светлинната терапия е безопасен метод за лечение на АГК както при мъже, така и при жени, когато се използва самостоятелно или в комбинация с локални/орални терапии. Светлинната терапия има отличен профил на страничните ефекти и няма противопоказания за употреба, въпреки че може да се внимава при прилагането ѝ при пациенти с диспластични лезии по скалпа.”

“Светлинната терапия е идеална за пациенти, които предпочитат неинвазивни методи, или за тези, които нямат гъвкав график, за да идват редовно в кабинета. Тези устройства могат да се прилагат самостоятелно у дома и да се контролират от мобилно приложение, което също така да записва ежедневното спазване на изискванията.”

Подходящ ли е Celluma RESTORE за Вас?

Скалата на Норууд Хамилтън и скалата на Лудвиг-Савин се използват, за да се определи дали светлинната терапия ще бъде полезна за дадено лице. Celluma не е одобрена от FDA за лечение на стадиите на косопад, които са отбелязани в двете скали.

За Celluma RESTORE:
 • Обратен косопад
 • Подмладяване на стареещата кожа
 • Предотвратяване на по-нататъшен косопад
 • Противодействие на мъжкото и женското оплешивяване (андрогенна алопеция)
 • Нетоксичен/неинвазивен
 • Без болка
Типове кожа по Фицпатрик

Системата за терапия с червена светлина Celluma RESTORE LED е предназначена за мъже и жени с типове кожа I-IV. Ако страдате от андрогенна алопеция и имате кожа тип V-VI по Фицпатрик, системата Celluma RESTORE LED НЕ е подходяща за вас.

Светлинната терапия допълва съществуващите в момента лечения и процедури (лекарства, PRP, стволови клетки, трансплантационна хирургия), за да подобри индивидуалния резултат за постигане на максимален растеж на косата. Дерматолози и лекари, специализирани в областта на възстановяването на косата, могат да осигурят правилна диагноза и препоръки за лечение*. Устройствата за коса със светлинна енергия могат да бъдат ефективна самостоятелна терапия или допълнителна терапия към медикаменти и локални рецепти за оптимален растеж на косата.

Светлинната терапия показва минимална степен на странични ефекти и нежелани събития (Hamblin 2014).

Червена светлина за растеж на косата и оплешивяване

LED устройствата с червена светлина са разрешени от FDA за лечение на косопад при мъже и жени. Съществени изследвания потвърждават способността на светлинната терапия да възстановява косата, загубена поради андрогенна алопеция, с минимални странични ефекти и нежелани събития.

Светлинната терапия за коса може да бъде ефективна самостоятелна терапия или допълнителна терапия към медикаменти и локални рецепти за оптимален растеж на косата. Дерматолози и лекари, специализирани в областта на възстановяването на косата, могат да осигурят правилна диагноза и препоръки за лечение. Лицата трябва да се консултират с лекаря си за поставяне на правилна диагноза и за определяне дали светлинната терапия е подходяща за тяхната категория косопад.

Пациентите могат да изпитат светлинната терапия в клинична среда, както и да закупят подходящо LED устройство, за да завършат лечението в удобството на собствения си дом, без да се налага да посещават повторно кабинет. Освен това тя е неинвазивна, нетоксична и безболезнена.

В една обзорна статия, Efficacy of non-surgical treatments for androgenetic alopecia: a systematic review and network meta-analysis (© 2018 European Academy of Dermatology and Venereology), A.K. Гупта и съавтори заявява, че “относителните ефекти показват, че LLLT е по-доброто лечение”, когато сравнява светлинната терапия с шестте най-разпространени нехирургични възможности за лечение на андрогенна алопеция при мъже и жени, включително дутастерид 0,5 mg, финастерид, 1 mg, миноксидил 2%, миноксидил 5% и богата на тромбоцити плазма (PRP).

Celluma RESTORE вече предлага на жените и мъжете неинвазивно, нетоксично решение за много форми на косопад (референтна таблица). Обадете се още днес, за да разговаряте с клиничен специалист за това как Celluma RESTORE може да помогне не само за възстановяване на косата, но и за борба със стареенето и акнето – всичко това с едно устройство!

косопад мъж
косопад жена
косопад мъже
косопад 47

Celluma RESTORE е с размери 16″ x 8″ и площ за третиране 14″ x 6″.

Протокол за лечение на косопад:

За да постигнете най-добри резултати, използвайте Celluma RESTORE всеки втори ден в продължение на 16 седмици.

 • Всяко лечение: 30 мин.
 • Преди употреба се уверете, че косата и скалпът ви са чисти
 • Преди употреба се уверете, че косата и скалпът ви са напълно сухи.
 • Разделяне на косата преди осветяване, за да се покажат частите на скалпа, страдащи от косопад.

*Лицата трябва първо да се консултират със своите лекари, когато правят промени в съществуващите си медицински и лекарствени процедури.

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас