Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Заздравяване на рани

Светлинната терапия Celluma е уникално сертифицирана за лечение на кожни рани

Какво е светлинна терапия?

В оригинално изследване, проведено в известния Институт “Бекман Лазер” при Университета на Калифорния, бе клинично доказвано, че Celluma ефективно ускорява скоростта на затваряне на рани и постига резултати, сравними или дори по-добри от студения лазер с подобни оптични параметри4.

Celluma разполага с медицинска сертификация CE в Европа за всички приложения, одобрени от Агенцията за храните и лекарствата (FDA), и е категоризиран като медицинско устройство от клас 11A в Европейския съюз. LED терапията с Celluma се препоръчва особено след хирургични процедури, където се налага подобряване на процеса на зарастване на рани или при лечението на не заздравяващи рани. С използването на LED терапията с Celluma се намалява времето, прекарано в болницата, се намалява риска от инфекции и се подобрява общото удовлетворение на пациентите.

Изследванията показват, че светлинната терапия успешно ускорява регенерацията на тъканите, намалява размера на раните и съдейства за бързото им затваряне, като предоставя и други ползотворни ефекти. Този механизъм на действие насърчава процесите на заздравяване на дермални рани и намалява болката, свързана с този процес. Celluma е предназначен специално за лечение на дермални рани, включително обичайни, остри следоперативни и хронични рани, които се намират във външните 2 милиметра на кожата, включително диабетични улцери.

Революционното изследване в областта на ниско ниво на светлинна терапия (LLLT), известно още като LED терапия, бе проведено от Центъра за космически полети на НАСА, който беше загрижен за здравето на астронавтите, изложени на риск от наранявания или заболявания по време на продължителни космически мисии. В отговор на този риск, НАСА разработи технологията за излъчване на светлина (LED), която показа потенциал да доставя светлинна енергия дълбоко в тъканите, стимулирайки процесите на заздравяване на рани и растежа на човешки тъкани. Терапевтичните ползи от LLLT бяха доказвани в хиляди клинични проучвания, статии и рецензирана литература, които подчертават, че механизмът на действие включва абсорбцията на фотони (светлинна енергия) от клетките и повишаване на производството на аденозин трифосфат (АТФ) – вида енергия, използвана от клетките за съвършаване на клетъчните функции. АТФ след това служи за улесняване на метаболични процеси, включително синтеза на ДНК, РНК и съединения, необходими за регенерация и възстановяване на клетките.

Доказано е, че ниското ниво на светлинна терапия намалява времето за възстановяване на пациентите, съчетавайки го с намалена болка и подобрени общи резултати. Тя е идеална преди и след аблативни процедури по следните причини:

  • Доказано е, че фототерапията бърза процеса на заздравяване на раните, намалява размера на раните и стимулира бързото им затваряне.
  • Предопазва от появата на хипертрофични белези и келоиди след операциите.
  • Следоперативната фототерапия подпомага активирането на фибробластите, които произвеждат колаген и еластин, и стимулира кератиноцитите, отговорни за кератиновата структура на кожата.
  • Намалява риска от постинфламаторна хиперпигментация.
  • Активирането на мастоцитите, макрофагите и неутрофилните клетки може да намали възпалението и да предпази от инфекция.
  • Фототерапията е антибактериална. Наличието на P acne бактерии може да доведе до следоперативни инфекции, особено при операции на рамото. Използването на професионална LED светлинна терапия преди операция може да намали наличието на тези бактерии.

Изследвания върху заздравяването на рани

Има стотици изследвания, които подробно описват ползите от LED светлинната терапия и нейните положителни влияния върху заздравяването на рани, включително изгаряния, хирургически разрези и диабетни язви. По-долу представям извадка и резюме от изследване за фотобиомодулационната терапия за грижа за рани: ефективен, неинвазивен, фототехнически подход³. (Adv Грижа за кожни рани, 2019) относно светлинната терапия за заздравяване на рани.

Обща цел: Изследването има за цел да предостави основна информация и да проучи научните данни, свързани с терапевтичното използване на светлинна енергия за заздравяване на рани.

Целева група: Този обзор е предназначен за лекари, асистенти и медицински сестри с интерес към грижата за кожни рани.

Резюме: В изследването бяха проучени научни статии, публикувани през последните 5 години в базата данни PubMed, използвайки термините “фотобиомодулационна терапия” и “лазерна терапия с ниско ниво”, комбинирани с “рана” и филтър за “човешки видове”. Този процес на търсене върна общо 218 статии, свързани с фотобиомодулационната терапия и ниско ниво на лазерна терапия при лечение на рани. От тях, само 11 статии, които се отнасят конкретно до лечението на рани със светлинна терапия, бяха специално включени в обзора.

Резултатите показват, че ниско ниво на светлинна терапия може да подобри заздравяването на рани in vitro. В изследванията бяха използвани различни дължини на вълните, вариращи от 405 до 1000 nm, и различни дози на светлинна енергия. Важно е да се отбележи, че не съществува консенсус относно стандартизирани параметри на лечение, като дължини на вълните, доза и терапевтични резултати, което прави затруднено сравнението и разработването на клинични протоколи. На базата на изследвания и докладвана литература се предоставя експертно мнение.

В заключение, светлинната терапия с ниско ниво на светлина се явява като обещаващ икономичен инструмент за грижа за рани. Въпреки това, съществува неотложна нужда от разработване на оптимални клинични протоколи, които да се основават на добре проектирани и стриктни клинични изследвания.

След това предоставям резюме от друго изследване, проведено през 2014 г. в Институт “Бекман Лазер” на Калифорнийския университет, което сравнява Celluma с ниско ниво на лазерна терапия за заздравяване на рани in vitro:

Резюме: Този текст представя информация от изследвания, свързани с приложението на светлинната терапия за заздравяване на рани. В началото на текста се обяснява, че беше извършено търсене в научната база данни PubMed, с използване на термините “фотобиомодулационна терапия” и “лазерна терапия с ниско ниво”, комбинирани с “рана” и с филтър за “човешки видове”. Това търсене доведе до откриването на 218 научни статии, публикувани през последните 5 години, свързани със светлинната терапия за рани.

От тези статии, само 11 бяха специално избрани за включване в този обзор. Текстът посочва, че ефектите от лечението на рани с ниски дози лазерна светлина са документирани преди повече от 50 години. Различни дози на светлинна енергия с различни дължини на вълните (между 405 и 1000 nm) изглежда предоставят терапевтични ползи за разнообразни видове хронични рани. В изследванията са използвани различни източници на светлинна енергия, включително светодиоди и лазери, като всеки има свои предимства и ограничения.

Текстът също така подчертава, че в изследванията липсва консенсус относно стандартизирани параметри за лечение, като дължини на вълните, доза и терапевтични резултати, което затруднява сравнението и формулирането на клинични протоколи. Текстът приключва, като посочва важността от разработване на оптимални клинични протоколи за използване на светлинната терапия за грижа за рани в бъдеще, базирани на стриктни и добре проектирани клинични изследвания. Светлинната терапия с ниско ниво на светлина се разглежда като икономичен и неинвазивен метод и се посочва, че съществува спешна нужда от оптимизиране на нейното прилагане в клиничната практика.

Препратки: 1. Ефектите на LED излъчванията върху възстановяването на разреза след стернотомия след миокардна реваскуларизация: рандомизирано двойно-сляпо проследяващо проучване Rauirys Alencar de Oliveira & Gilderlene Alves Fernandes & Andréa Conceição Gomes Lima & Antônio Dib Tajra Filho & Raimundo de Barros Araújo Jr. & Renata Amadei Nicolau Получено: 2 август 2013 г. /Прието: 25 ноември 2013 г. Springer-Verlag London 2013 г. 2. Светодиоди (LED) в дерматологията. Д. Баролет, д-р 2008 г. 3. Mosca RC, Ong AA, Albasha O, Bass K, Arany P. Фотобиомодулационна терапия за грижа за рани: ефективен, неинвазивен, фототехнически подход. Adv Грижа за кожни рани. 2019; 32 (4): 157-167. doi:10.1097/01.ASW.0000553600.97572.d2 4. Ryan Spitler a,* и Michael W. Berns a,b Сравнение на лазерни и диодни източници за ускоряване на заздравяването на рани in vitro чрез терапия с ниско ниво на светлина. aUniversity of California Irvine, Beckman Laser Institute, Department of Developmental & Cell Biology, 1002 Health Sciences Road, Irvine, California 92612 bUniversity of California San Diego, La Jolla, California 92093. Journal of Biomedical Optics 19(3), 038001 (март 2014 г.) )

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас