Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

LED терапия с червена светлина за косопад

Celluma RESTORE е първото устройство за 3-режимна LED светлинна терапия с FDA

Celluma RESTORE е първото одобрено от FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ) устройство за терапия с LED червена светлина с 3 режима за три проблема: Косопад, стареене на кожата и акне. Универсалният, удобен уред е лесен за използване и е подходящ за използване в клиника или у дома. Патентованият огъващ се дизайн позволява да се персонализира, за да пасне на формата на главата, така че енергията на червената светлина да се доставя възможно най-ефективно за стимулиране на растежа на косата.

Обширни области на приложение

Celluma RESTORE може да се използва за лечение на косопад и акне и за подобряване на външния вид на фини линии и бръчки. Светлинната терапия с ниско ниво (LLLT) е доказан, ефективен и безопасен метод за лечение за насърчаване на растежа на косата, подмладяване на кожата и акне. Терапевтичните устройства с LED червена светлина са одобрени от FDA за лечение на косопад както при мъже, така и при жени. Светлинната терапия може да помогне за увеличаване на космените фоликули и да предотврати прехода към катагенната фаза (край на активния растеж на косата).

Причини за косопад

Загубата на коса може да има много причини. Може да е генетично, стрес или хранително. Приемът на определени лекарства също може да доведе до загуба на коса. По-долу е даден кратък преглед на това какво се случва, когато косопадът се превърне в проблем.

При естествен косопад косата се отделя, но космения фоликул, който закрепва косата в кожата, остава непокътнат. В дъното на всеки фоликул се намира така наречената луковица за коса, която съдържа добре кръвоснабдена съединителна тъкан – папила – обвита от матрицата. Тук започва процесът на растеж на косата.

Косата ни е изградена от кератин, протеин, който образува ствола на косъма. Ако всички тези части от пъзела на косата не функционират оптимално, тогава условията за здравословен растеж на косата също не са оптимални.

Кой страда от косопад?

Загубата на коса може да бъде временна или постоянна. Тя може да бъде наследствена, хормонална или свързана с болест. Обикновено това е нормална част от процеса на стареене и засяга както мъжете, така и жените.

Косопад при мъжете

Наследствената загуба на коса, известна като андрогенна алопеция (AGA), е най-често срещаната форма на косопад при мъжете, представляваща 95% от всички случаи. Според научни открития повече от две трети от американските мъже страдат от косопад до 35-годишна възраст. До 50-годишна възраст 85% от мъжете вече имат оредяваща коса.

Андрогенната алопеция е често срещана форма на косопад. Води до намаляване на космените фоликули, като се започне от челото и слепоочията. В САЩ около 35 милиона мъже се борят с косопад.

Докато много мъже сега стоят зад плешивостта си според мотото „Плешивото е красиво“, други страдат от плешивостта си и са изключително недоволни от външния си вид, особено когато косопадът започне в ранна възраст. Поради възможните отрицателни ефекти върху междуличностните отношения и възможностите за кариера, много страдащи отчаяно търсят лекарство.

Резултатът е процъфтяващ пазар за решения за възстановяване на косата. Светлинната терапия, като допълнение към съществуващите лечения и процедури (лекарства с рецепта, автоложна кръвна плазма (PRP), стволови клетки, хирургическа трансплантация на коса), може да увеличи растежа на косата.

Вариантите за лечение на косопад включват миноксидил (Rogaine®) и финастерид, известен също с търговското наименование Propecia. Хирургическата трансплантация на коса, от друга страна, е скъпа, поради което много страдащи търсят безболезнена алтернатива, без да приемат лекарства, за да избегнат нежелани странични ефекти.
свърши сега.

Косопад при жените

Косопадът не е чисто мъжки проблем. Голяма част от хората, засегнати от косопад, са жени, но повечето от тях страдат тихо. Според Американската академия по дерматология 40% от жените страдат от видим косопад до 40-годишна възраст. Докато мъжете имат много продукти и процедури за косопад, от които да избират, жените разчитат на шампоани за удебеляване на косата и добавки, съдържащи колаген.

Загубата на коса може да засегне психическото и емоционалното състояние на жените и да повлияе на самочувствието им. За много жени това е преживяване, променящо живота. Но мълчаливото страдание на жените приключи

Защо се появява косопад?

Косопадът обикновено се дължи на един или повече от следните фактори:

Наследствената загуба на коса е най-честата форма на прекомерна загуба на коса с възрастта. Това се нарича андрогенна алопеция или модел на косопад, типичен съответно за мъжете и жените. Това е постепенна загуба на коса, която следва типичен курс: при мъжете първоначално се развиват отдръпващи се линии на косата и плешиви петна, докато при жените космите в областта на темето постепенно намаляват.

Загубата на коса може да бъде страничен ефект от определени лекарства, отпускани с рецепта, като тези, предписани за лечение на рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми, подагра или високо кръвно налягане.

 Възможно е косата да не порасне напълно след лъчетерапия.

След физически или емоционален шок косата на много хора оредява по цялата им глава след няколко месеца. Тази така наречена дифузна загуба на коса е временна.

Прекомерната загуба на коса на главата обикновено се нарича пълна загуба на коса или плешивост. Наследственият косопад е най-честата форма на прекомерен косопад в напреднала възраст. Някои хора предпочитат да оставят косопада си да протича. Те не правят нищо по въпроса и не го крият. Други се опитват да го скрият чрез прическа, грим или под покривало. Днес много страдащи се възползват от одобрените от FDA устройства за терапия с червена светлина, за да стимулират растежа на косата и да предотвратят по-нататъшен косопад.

Фотобиомодулационен ефект с червена светлина

Според научни открития, фотобиомодулационната терапия (PBMT) с дължини на вълните във видимия червен спектър може забележимо да стимулира клетките, така че нормалната клетъчна функция да бъде възстановена. Стволовите клетки на космения фоликул (HFSCs) са отговорни за цикличния растеж на косата. Смята се, че енергията на червената светлина, излъчвана по време на терапия с ниско ниво на светлина (LLLT), може да стимулира растежа на косата чрез PBMT чрез увеличаване на пролиферацията на кератиноцити и фибробласти, инхибиране на азотния оксид (NO) и противодействие на развитието на възпаление. (3-6)

Какво казват изследванията за терапията с червена светлина и възстановяването на косата?

Ефектът от терапията с червена светлина върху растежа на косата, скалпа и космените фоликули е изследван в различни проучвания. Документ от февруари 2014 г. за терапия с ниска степен на светлина за лечение на косопад („Low-level Light Therapy (LLLT) for Treatment of Hair Loss“) гласи: „LLLT е открита случайно през 60-те години на миналия век, когато са намерени преди това обръснати мишки за по-бързо възобновяване на косата след облъчване с червен лазер с ниска енергийна плътност. Оттогава LLLT показа обещание във всичко – от заздравяване на рани до лечение след инсулт и от лечение на мускулно-скелетна болка до предотвратяване на мукозит. Междувременно нарастващ набор от данни за животни и хора подкрепя предположението за стимулиращите растежа на косата ефекти на тази терапия (Таблица 1) LLLT изглежда подобрява редица алопеции без белези – AGA, AA и алопеция, предизвикана от химиотерапия От проучвания, демонстриращи ефектите на LLLT върху присадката оцеляване, може също така да се предположи, че LLLT може също така да се използва ефективно веднага след хирургическа трансплантация на коса, за да подпомогне процеса на оздравяване и да подобри жизнеспособността и растежа на присадката [60,61] Повече механизми все още се откриват. Например, LLLT може да е в състояние да увеличи броя на анагенните косми чрез освобождаване на NO чрез CcO (цитохром c оксидаза) (фотодисоциация). При АА може да е в състояние да намали възпалението. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания за оптимизиране на параметрите на лечение и изследване на дългосрочната ефикасност и безопасност на новите LLLT технологии. Предишни проучвания за стимулиращия растежа на косата ефект на LLLT са използвали предимно дължини на вълните от 635 до 650 nm; ефектът от дължини на вълните в близкия инфрачервен диапазон, като 810 nm, които проникват по-дълбоко от червената светлина, остава неизследван. Ефективността на различните източници на светлина (непрекъсната срещу импулсна светлина) и видовете доставяне на светлина (лазер срещу LED) също остава да бъде сравнително проучена.

Проучване, публикувано през септември 2021 г. относно различни възможности за лечение на андрогенна алопеция („Възможности за лечение на андрогенна алопеция: ефикасност, странични ефекти, съответствие, финансови съображения и етика“) гласи: „Литературата предполага, че светлинната терапия самостоятелно или в комбинация с локални/орални терапии е безопасен метод за лечение на AGA при мъже и жени. Светлинната терапия има отличен профил на странични ефекти и няма противопоказания за нейната употреба, въпреки че се препоръчва повишено внимание при пациенти с диспластични лезии на скалпа.”

“Светлинната терапия е идеална за пациенти, които предпочитат неинвазивни опции или чиито графици не позволяват редовни лечения в кабинета. Тези устройства могат да се прилагат самостоятелно у дома и да се контролират от мобилно приложение, което също измерва ежедневното придържане към терапията.”

Подходящ ли е Celluma RESTORE за вас?

Дали светлинната терапия е правилното решение се определя от схемата Norwood-Hamilton при мъжете и скалата на Ludwig-Savin при жените. Celluma не е одобрена от FDA за лечение на етапи на косопад, побелели в нито една от двете системи.

Celluma възстановяване

Типове кожа

Системата за терапия с червена светлина Celluma RESTORE LED е показана за мъже и жени с тип кожа I-IV. Ако страдате от наследствен косопад и имате тип кожа V-VI според Fitzpatrick, тогава Celluma RESTORE LED Red Light Therapy System е NICht за вас.

Като допълнение към съществуващите лечения и процедури (лекарства, автоложна кръвна плазма (PRP), стволови клетки, хирургическа трансплантация на коса), светлинната терапия може да подобри резултатите от лечението и да увеличи растежа на косата. Дерматолозите и лекарите, специализирани във възстановяването на косата, могат да диагностицират и препоръчат подходящо лечение*. Устройствата за светлинна терапия могат да се използват ефективно самостоятелно или в комбинация с лекарства или външни приложения за оптимизиране на възстановяването на косата.

Потенциалните нежелани странични ефекти от светлинната терапия са минимални
(Хамблин 2014).

Червена светлина за растеж на косата и против оплешивяване

Терапевтичните устройства с LED червена светлина са одобрени от FDA за лечение на косопад както при мъже, така и при жени. Многобройни проучвания показват, че светлинната терапия може да насърчи възстановяването на косата при наследствен косопад с минимални нежелани странични ефекти.

Светлинната терапия за възстановяване на косата може да се използва ефективно самостоятелно или в комбинация с лекарства или външни приложения за оптимизиране на възстановяването на косата. Дерматолозите и лекарите, специализирани във възстановяването на косата, могат да диагностицират и препоръчат подходящо лечение. Засегнатите хора трябва да се консултират със своя лекар, който може да постави правилна диагноза и да реши дали светлинната терапия е подходяща за техния конкретен тип косопад.

Светлинни терапии могат да се извършват не само в клиниката. Можете също така сами да закупите подходящо LED устройство и да продължите лечението в уюта на собствения си дом. Освен това светлинната терапия е неинвазивна, нетоксична и безболезнена.

В мета-анализ на нехирургични методи за лечение на наследствен косопад („Ефикасност на нехирургичните лечения за андрогенна алопеция: систематичен преглед и мрежов мета-анализ“, A.K. Gupta, et al., © 2018 Европейска академия по дерматология и венерология), когато сравнявате терапията с червена светлина с шест от най-често срещаните нехирургични опции (дутастерид (0,5 mg), финастерид (1 mg), миноксидил (2%), миноксидил (5%) и богата на тромбоцити плазма ( PRP)) за лечение на наследствен косопад както при мъже, така и при жени, гласи: „По отношение на относителните ефекти, LLLT се оказва най-доброто лечение.“

Celluma RESTORE вече предлага на жени и мъже неинвазивно решение без токсини за много форми на косопад (референтна таблица). Обадете се днес и позволете на клиничен специалист да обясни как едно устройство – Celluma RESTORE – може да помогне за възстановяване на косата и подмладяване на кожата.

Celluma възстановяване е одобрен от FDA

за лечение на наследствен косопад и за насърчаване на растежа на косата при мъже с класификация на Norwood-Hamilton от IIa до V и при жени с I-1 до I-4, II-1, II-2 или челен косопад по скалата на Ludwig-Savin ; и двете с кожа тип I до IV по Фицпатрик,
за подмладяване на кожата (третиране на бръчки).
Уредът е с общи размери 40 х 20 см за третирана площ от 35 х 15 см.

Протокол за лечение на косопад:

За най-добри резултати използвайте Celluma RESTORE през ден в продължение на 16 седмици.

  • Продължителност на всяка процедура: 30 мин.
  • Преди третиране се уверете, че косата и скалпа са чисти.
  • Преди третиране се уверете, че косата и скалпа са напълно сухи.
  • Разделете косата преди излагане, за да разкриете засегнатите зони.

Тук Celluma RESTORE се поставя над главата за третиране на изтъняла коса от челото до гърба, а Celluma PRO се поставя в обичайната C-форма за третиране на лицето. Celluma RESTORE и Celluma PRO са две различни устройства, които се продават отделно.

* Страдащите трябва първо да се консултират с лекаря си, преди да променят съществуваща рутина на лечение или лекарства.

Източници:
1. Fuchs C, Schenk MS, Pham L, Cui L, Anderson RR, Tam J. “Photobiomodulation Response From 660 nm is Different and More Durable Than That From 980nm,” Lasers Surg Med. 2021 Nov;53(9):1279-1293. doi: 10.1002/lsm.23419. Epub 2021 May 16. PMID: 33998008.
2. Chen CL, Huang WY, Wang EHC, Tai KY, Lin SJ. “Functional complexity of hair follicle stem cell niche and therapeutic targeting of niche dysfunction for hair regeneration,” J Biomed Sci. 2020 Mar 14;27(1):43. doi: 10.1186/s12929-020-0624-8. PMID: 32171310;
3. Lubart R, Eichler M, Lavi R, Friedman H, Shainberg A. “Low-energy laser irradiation promotes cellular redox activity,” Photomed Laser Surg 2005; 23: 3-9.
4. Eells JT, Wong-Riley MTT, VerHoeve J et al. “Mitochondrial signal transduction in accelerated wound and retinal healing by near-infrared light therapy,” Mitochondrion 2004; 4: 559-567.
5. Sakurai Y, Yamaguchi M, Abiko Y. “Inhibitory effect of low-level laser irradiation on LPS-stimulated prostaglandin E2 production and cyclooxygenase-2 in human gingival fibroblasts,” Eur J Oral Sci 2000; 108: 29-34.
6. Darwin E, Heyes A, Hirt PA, Wikramanayake TC, Jimenez JJ. “Low-level laser therapy for the treatment of androgenic alopecia: a review,” Lasers Med Sci 2017; 33: 425-434.

Вдъхновена от светлината

Доказана от науката

Търсене

Свържете се с нас